Helse Nord-direktør Lars Vorland. Arkivfoto

Når noen dør i Finnmark som følge av manglende ambulansefly, har du blod på hendene, Lars Vorland

- Vet ikke om helsetoppene synes et menneskeliv i Finnmark er mindre verdt enn andre steder, men det kan saktens virke sånn.

Avgjørelsen kommer til å koste menneskeliv i Finnmark. Spørsmålet er bare når.

Avgjørelsen om å dramatisk kutte ned på akuttberedskapen i Finnmark er tatt. Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord, er strålende fornøyd med avgjørelsen. Han forsøker å lure oss til å tro at beredskapen blir bedre. For oss i Finnmark er det en regelrett katastrofe det som nå skjer. 

Avgjørelsen kommer til å koste menneskeliv i Finnmark. Spørsmålet er bare når.

Når det ene flyet som er stasjonert i Alta er ute på oppdrag på en av småflyplassene i fylket, så er det i dag ett til i beredskap. Det kan skje noe i en annen del av fylket, og da er det muligheter til å rykke ut med det andre flyet. Det er dette sikkerhetsnettet Lars Vorland og resten av helsetoppene nå tar fra oss finnmarkinger.

Vorland vil fjerne den lille sikkerheten til den unge blivende mor fra Alta, som ikke kommer seg over Sennalandet til sykehuset i Hammerfest med stengt vei. I fremtiden risikerer hun å ikke heller komme seg til Tromsø med fly hvis det oppstår komplikasjoner. Er det ene flyet vi får beholde ute på annet oppdrag, så må hun vente mens det kommer fly fra Tromsø. Den tida er det ikke alle som har.

Vorland vil også ta fra befolkningen langs hele kysten sikkerhetsnettet om de blir alvorlig syk. Han er i tillegg så frekk at han uttaler at beredskapen blir bedre. Det er skammelig og uredelig av han.

Det er riktignok ikke så ofte slike situasjoner oppstår, men hva hjelper vel det om det er du eller en nær slektning som får hjerteinfarkt i Mehamn når ambulanseflyet er på Hasvik. Da er det liten hjelp i at det flotte nye jetflyet står i Tromsø.

Jeg vet ikke om helsetoppene synes et menneskeliv i Finnmark er mindre verdt enn andre steder, men det kan saktens virke sånn.

Vi finnmarkinger er klar over at det er langt til sykehus. Vi har lært oss å leve med det. Men den lille beredskapen vi har, den kødder du ikke med. Det har Helse Nord nå gjort, og det kan vi ikke finne oss i. Det er sjelden hele Finnmark er enige, men nå er vi det. Og nåde den som da skal komme å hente flyet vårt.

Det er politikerne som må gripe inn overfor helsepampene. Det er skremmende å høre Frank Bakke-Jensen sitte på NRK Finmark og forsvare kuttet. Da kan vi vel konkludere med at det blir lite hjelp å hente der.

Da kan vel bare helsetoppene sitte og ta avgjørelser som kan bety liv eller død for folk på en halvtime over en kopp kaffe. De saklige advarslene har vært mange, men de har man valgt å se bort ifra. Når inkompetansen blir så stor som den som er utvist i dette tilfellet, så er det direkte skremmende for helse-Norge. Det aller verste er at konsekvensene kommer til å bli fatale.

Når noen dør i Finnmark som følge av manglende ambulansefly, håper jeg at du Lars Vorland får beskjed om det. Da har du blod på hendene dine. Det må du være klar over.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse