Annonse
SLUTTET I AMBULANSEN: Maja Oskal (t.v.) og Maja Louise Lauritsen (t.h.) har blitt et kjent ansikt for mange gjennom sine roller i NRKs store dokumentarserie 113. Foto: NRK

Når noen er i nød – ring 113 og gi førstehjelp

Fra begynnelsen av januar har jeg hver søndagskveld fulgt med på tv-serien 113 på NRK1.

Her følges ambulansepersonell i bil og i helikopter på deres mangeartede oppdrag rundt om i Troms fylke. Det kan være et stygt fall på en glatt vei, et pågående hjerteinfarkt, et kolaps etter en kraftig anstrengelse, en ulykke i vinterfjellet, en trafikkskade, et barn med alvorlig infeksjon, et selvmordsforsøk, en avkuttet finger på en fiskebåt – ja, scenariene er alle alvorlige og høyst ulike.

Vi får innblikk i akutt-tjenestenes indre liv; fra meldingen ringes inn til 1-1-3, gjennom turen til den/de hjelpetrengende, enten det er med ambulansebil eller i -helikopter. Vi får se undersøkelser og behandling som skjer i hjemmet eller på skadestedet og som fortsetter under transporten til akuttmottaket ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Selv om det er dramatiske og krevende situasjoner, opptrer ambulansepersonellet rolig. De er trenede og faglig dyktige, vi ser at de betjener avansert medisinsk-teknisk utstyr og kommuniserer med akuttmedisinsk klinikk og med andre nødetater. De beroliger pasienter og pårørende, gir dem informasjon om hva som skjer og hvordan de vurderer tilstanden. De viser medfølelse og de lar seg berøre, særlig når liv ikke kan reddes, og når det er barn som er alvorlig syke eller skadede. De takkes og blir betegnet som engler av pasientene. Når vi får kikke inn i deres kollegiale samspill, ser vi samhold, mye fin humor og et friskt, ikke-engleaktig språkbruk.

Denne teksten er opprinnelig publisert på besteforeldrebloggen

Serien berører meg, ambulansepersonellet imponerer meg, og jeg kjenner en trygghet og en stolthet av dette solide velferdstilbudet.

Foruten denne lille anmeldelsen vil jeg fremheve hva vi alle kan gjøre i forkant av ambulansepersonellets innsats:

 1. Ringe 1-1-3
 • Oppgi nøyaktig adresse. I et av programmene så vi et eksempel på hvordan verdifull tid gikk til spille da ambulansepersonellet måtte lete seg fram til en alvorlig syk pasient.
 • Forklare 1-1-3 hva som har skjedd, og hvilke tegn pasienten viser på sykdom eller skade.
 1. Som trafikanter må vi gi plass til utrykningskjøretøy. Kjøre til siden, opp på fortau om nødvendig, sette på blinklys slik at ambulansesjåfør skjønner at vi har registrert utrykningen.

Norges Automobilforbund gir utfyllende råd om hvordan du bør kjøre: https://www.naf.no/tips-og-rad/i-trafikken/lover-og-regler/nar-du-ser-blalys-i-innerspeilet/

 1. Om nødvendig, gi hjerte- og lungeredning (HLR)

Dersom du har trent på HLR på forhånd, vil du ha fine forutsetninger for å gjøre det riktig. Uansett vil sykepleier ved 1-1-3 vil gi veiledning underveis. Først må du sjekke:

 • Bevissthet – klapp personen på kinnet og snakk med ham/henne for å oppnå kontakt
 • Luftveier – Bøy hodet bakover og trekk haka litt frem.

Er det noe som stenger for luftveiene? Fremmedlegeme? Tunge som har falt bakover?

 • Åndedrett – puster personen? Se om brystkassen hever og senker seg. Hør om pasienten puster. Kjennes det varme fra pusten?

Hvis pasienten er bevisstløs og ikke puster, må man starte hjerte-lunge-redning:

 • Plasser hendene mellom brystvortene, og med strake armer trykkes det godt ned 30 ganger i raskt tempo, cirka 100-120 ganger per minutt.
 • Med hodet bøyd lett bakover, kjeven trukket frem og mens man klemmer sammen neseborene, gis det to innblåsinger.

Klem sammen neseborene. Sjekk at brystkassen hever seg når du gjør dette.

 • Disse 30 kompresjonene og 2 innblåsingene gjentas til ambulansepersonellet kommer.

For noen år siden hadde avisa Nordlys en fin bildeserie på hvordan slik hjertelungeredning gjøres, denne kan sees her: https://www.nordlys.no/bilder/slik-redder-du-liv/g/1-79-4699379.

Vi kan lett bli redde i situasjoner med alvorlig sykdom og skade, og dette kan gi oss handlingslammelse. Dersom vi jevnlig frisker opp våre kunnskaper om livreddende førstehjelp, og lever oss inn i tenkte situasjoner, vil vi stå bedre rustet til å opptre rolig og tre inn som hjelpere. Sjekk på hjemstedet ditt om noen arrangerer førstehjelpskurs eller søk på nettet etter beskrivelser og filmer som viser livredning. Denne, fra Falck Norge, gir en fin innføring: https://www.youtube.com/watch?v=e75m35UZW3E

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse