Annonse
Ikke bare idyll: Hemsedal er kjent for sine skibakker og løyper, men også for et hardt natteliv blant en del av ungdommene som trekker hit. Det var her Andrea Voll Voldum traff de tre mennene og ble med på fest i mars 2014. Foto: NTB Scanpix

Når offeret slår tilbake

De voldtektstiltalte ble frikjent. Men Andrea slo tilbake og identifiserte dem. Og det hun har gjort er ikke ulovlig. Jeg ser at det rasles med sablene fra noen av de avslørte, de vurderer politianmeldelse eller søksmål. Uklokt. Det vil bare gi ytterligere flere treff på navnene deres på Google i framtiden.

Den verbale knock-outen på de tre spredte seg som ild i tørt gress på Facebook . Det kan vise seg - med tiden - å bli kanskje enda mer belastende for dem enn en dom ville vært.

Det sies aldri at det er en manns egen feil om han drikker seg full og blir slått ned og ranet. Det vurderes aldri om det er “tilstrekkelig bevist at han var ute av stand til å forsvare seg”. Med kvinner og voldtekt er det annerledes. Hemsedalsaken viser det.

Offeret i den mye omtalte og omdiskuterte saken, Andrea Voll Voldum, gjorde noe ingen har gjort før henne: hun slo tilbake i full offentlighet. Hele landet kan nå ha fått med seg hvem de tre tiltalte mennene, som altså ble frifunnet for gjengvoldtekt, er.  Den verbale knock-outen på de tre spredte seg som ild i tørt gress på Facebook . Det kan vise seg - med tiden - å bli kanskje enda mer belastende for dem enn en dom ville vært.

Det er tøft nok å anmelde en voldtekt. De fleste voldtektsofre velger å la være. Det er en påkjenning å gå gjennom politiavhør. Det er en enda større påkjenning å gjennomføre en rettssak der man må brette ut detaljer om de intime krenkelsene man har vært utsatt for. Det er dessuten et aldri så lite sjansespill, man kan jo risikere å ikke bli trodd av retten. Det vil være enda et nederlag for selvfølelse og selvrespekt. De færreste er da i stand til å kjempe videre.

Men Andrea Voll Voldum lot seg ikke kneble av en dom som de fleste av oss rister på hodet av. Hun la ut navnene på de tre tiltalte, for at andre ikke skulle oppleve det marerittet hun hadde vært igjennom, som hun skrev. Det er modig nok å eksponere seg selv på denne måten, enda modigere er det å velge å bli gjenstand for nasjonal oppmerksomhet, som sikkert også medfører en storm av uønskede kommentarer. I skrivende stund er facebook-siden hennes lagt ned. Den er erstattet med en støtte-side for henne og det hun har gjort.

Før i tiden var ofre som Andrea (hun er et offer, ettersom hun er tilkjent erstatning etter de skadene hun ble påført), henvist til å krype ned  i offerrollen med traumene og skammen sin, uten noen mulighet til å ta til motmæle. Sosiale medier har endret på dette. For første gang, i en så alvorlig sak, ser vi offeret opponere mot gjerningsmennene, og mot rettsvesenets fortolkning av hennes troverdighet.

Det er oppsiktsvekkende modig gjort, men så er spørsmålet: vil dette føre til et frislipp av identifisering av tiltalte, men frikjente, mennesker?

Jeg tror ikke det. Hemsedalssaken er helt spesiell, dommen er avsagt med dissens, og de som ble frikjente ble også dømt til å betale erstatning for de skader Andrea er påført. Det er nettopp dette som gjør dommen ubegripelig for folk flest.

Den blir ikke mer forståelig når man leser den. Men den føyer seg inn i rekken av voldtektssaker der kvinner ikke blir trodd. Fagdommerne gjorde det. De vektla også et vitne som hadde blitt forsøkt dopet av de samme mennene på en fest et år tidligere!

Men tre lekdommere mente det hadde vært frivillig sex fra Andreas side. De fant det “ikke tilstrekkelig bevist at hun var ute av stand til å motsette seg de seksuelle handlingene.”

Taxisjåføren sa i retten at Andrea var så dopet at en av mennene bar henne over skulderen som en sekk med potet. Da hadde 18-åringen fått i seg mengder med alkohol, samt blitt gitt en dose av det narkotiske stoffet MDMA som var så stor at en overlege ved Folkehelseinstituttet konkluderte med at den kunne vært dødelig. Nesten komatøs, altså. Men ikke helt.

Det avgjorde saken for tre av de fire lekdommerne, som mente at ” det forhold at hun ble båret inn og ut av taxien, er etter mindretallets syn ikke tilstrekkelig for at de tiltalte skulle forstå hvilken tilstand hun var i.”

Mennene forsto altså ikke. Etter å ha gitt en hestedose med dop..Det må tilføyes at dette var voksne menn med, etter dommen å dømme, solid erfaring med festing, alkohol og andre rusmidler.

Det er noe med kvinnesynet her. Mens mennene ikke forsto, stakkars - aner man en viss holdning om at kvinnen burde “visst bedre”.

 Ja, det kan være dumt for ei ung jente å gå på fest og drikke store mengder alkohol, sammen med menn hun ikke kjenner. Og ja, det er definitivt dumt å ta imot narkotiske stoffer av de samme folkene. Men det betyr ikke at man er fritt vilt. Det betyr ikke at man kan voldtas.

Men nå har offeret tatt hevn. Og det hun har gjort er ikke ulovlig. Jeg ser at det rasles med sablene fra noen av de avslørte, de vurderer politianmeldelse eller søksmål. Uklokt. Det vil bare gi ytterligere flere treff på navnene deres på Google i framtiden.

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse