Annonse
Etter nedlegging av Andøya flystasjon (bildet) skal en flyplass med stigende sivil trafikk plassert i våtmark mellom to vatn skal gjøres til nærmest enebase for luftforsvaret i nord, skriver Vidkunn Haugli. Aleksander Fremstad Askim

Når politikk ødelegger

At presumptivt oppegående politikere ikke ser at det virkelige potensialet for å utvikle videre en effektiv overvåkningstjeneste ligger på Andøya, er rett ut sagt ikke til å begripe.

Det siste er at Støre gir klar melding om at AP ikke snur i spørsmålet om nedleggelse av Andøya. Dermed bekreftes det at partiets antydning om nye vurderinger av saken i valgkampens siste fase, var valgflesk.

Jeg ser at deres representant Sivertsen i utenriks- og forsvarskomiteen prøver seg med en luthersk forklaring om at det kanskje ikke var det Støre mente, men at man måtte se det an, med andre ord la tida gå, og da evt. slå til og gjøre nye vurderinger om det skulle vise seg at kalkylene ikke holder. Med andre ord: Oppbyggingen på Evenes skal gå sin gang, tømres fastere og fastere og etterhvert umuliggjøre enhver tanke om omvurdering.

Dette er politisk handverk som sier seks. APs  krokodilletårer over Andøyas skjebne og understrekninger av hvor vanskelig avgjørelsen er for partiet, er liten trøst for de som i tiårsvis med stor kompetanse har trygget kongeriket.

Sammen med Høyre og FrP påberoper AP seg militærfaglig ekspertise når de nå legger ned Andøya. Hvem er det i systemet som besitter denne militærfaglige ekspertisen? Leigio både tjenestegjørende og pensjonerte offiserer advarer mot det som skjer: En flyplass med stigende sivil trafikk plassert i våtmark mellom to vatn skal gjøres til nærmest enebase for luftforsvaret i nord.

At presumptivt oppegående politikere ikke ser at det virkelige potensialet for å utvikle videre en effektiv overvåkningstjeneste ligger på Andøya, er rett ut sagt ikke til å begripe. Der kan man bygge på det som er skulle man tro, men nei da, her raserer man både flystasjon og miljø og håper på at man skal komme unna med det..

Jeg imøteser ikke med glede det antatte knefall eksempelvis APs representanter i Troms må gjøre for partieliten både i Andøyasaken og forsåvidt saken om Bardufoss som hovedbase for helikopter. Det blir ikke noe vakkert syn. Ved å følge prinsippet om at det som er bygd opp, skal raseres for å erstattes med nytt andre steder, er jeg redd for at forsvarsbudsjettet når 2-prosenten uten at forsvarsevnen blir et hakk bedre.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse