Annonse
Det er unaturlig å anse vising av fingeren som noe annet enn et aggressivt uttrykk for avvisning. Jeg synes det burde være en selvfølge at man slipper å bli plaget av folks meninger og fjollerier på det viset, skriver Gøril Jevningen. (Foto: Amund Sjølie Sveen / Nordting)

Når tålmodigheten for moderniteten rekker langt inn i idiotien

I sitt stille sinn tenker man: Håper Gunnar Nerdrum tar seg en Norges-ferie med bil og henger!

Verden er nå en gang blitt slik at man kan grise til det norske flagget med oljesøl, og heise det opp i flaggstanga midt i Tromsø by, uten at noen hever et øyebryn. (Bare inni seg). Det er jo kunst, og hvis man blir litt provosert av det så er det fordi det er meningen at kunst skal provosere. Hvis man opplever provokasjonen som for eksempel narsissistisk og respektløs, får man holde det for seg selv, for da er man gammeldags. Og har ikke det norske flagget noe litt nasjonalistisk over seg uansett? Grøss.

Gunnar Nerdrum lot seg åpenbart ikke anfekte av slike diffuse og depressive filosoferinger, men tok resolutt på seg voksen-rollen og firte ned flagget. Det var nok en lettelse for mange og enhver at det fantes noen som orket å ta på seg den utakknemlige oppgaven. Jeg tipper Nerdrum er en type som gir blanke i om andre synes han er trendy eller ikke.

Men nå har det oppstått en ny kunst-situasjon som på samme vis fremprovoserer ubehag koplet med berøringsangst: Den venstreradikale kunst-gruppa Nordting har fjernet Vegvesenets Troms og Finnmark-skilt, og hengt opp sine egne, som kort og godt viser fingeren. Dette fordi de er uenig i sammenslåingen.

Vegvesenet forsøkte i Nordlys å ta på seg voksen-rollen ved å kalle det for hærverk. Deretter abdiserte de sporenstreks fra voksen-rollen ved å legge til at de bare må si «hærverk» fordi de er forpliktet til det, og at de ikke har noen planer om å ta ned kunsten. Nei, bevares! Det ville jo vært på grensen til det reaksjonære!

Nei da, seriøst: Det er helt greit å være imot sammenslåinga av Troms og Finnmark, og det er vel Nord-Norges aller minst kontroversielle mening å inneha. Men det er enkelt og greit dårlig folkeskikk å henge opp en haug med skilt som viser fingeren. Det er unaturlig å anse vising av fingeren som noe annet enn et aggressivt uttrykk for avvisning. Jeg synes det burde være en selvfølge at man slipper å bli plaget av folks meninger og fjollerier på det viset. Når Jehovas Vitner kommer på døra, er det bare å lukke den. Men skilt langs veien må man faktisk se på.

I sitt stille sinn tenker man: Håper Gunnar Nerdrum tar seg en Norges-ferie med bil og henger!

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse