Annonse
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Når Telenor moderniserer oss 20 år tilbake i tid

Med denne forbruksbegrensningen, så sender Telenor oss tilbake til tellerskrittenes tid

Det har i den seneste tid vært skrevet meget om Telenors plan om å legge ned kobberlinjene, og med det også mange menneskers tilgang til internet. Selv skrev jeg det første leserinnlegget om dette 18 juni i fjor, uten at det da fremkalte noen reaksjoner fra Telenor, eller sentrale politikere. I den senere tid har flere oppdaget hva som er i ferd med å skje, presset på Telenor har økt, og Senterpartiet har tatt saken.

Telenor har lovet at nedleggingen er en del av en modernisering. I utgangspunktet virker dette som en god ide. Kanskje er det på tide å erstatte linjene som vi kan spore tilbake til telegrafen, og som siden starten av 1800 tallet har gått fra å kunne transportere morsesignaler, til og i dag med VDSL, kunne håndtere flere samtidige strømmer med HDTV. Denne moderniseringen burde innebære at man erstatter kobberet, med noe annet, som er bedre. Siden 70 tallet, er det fiber som har vært erstatningen for kobbertråder, og som har gjort det informasjonssamfunnet vi lever i i dag, mulig.

For noen dager siden ble Telenors plan for modernisering offentlig, erstatningsproduktet for de som mister sin VDSL-forbindelse er klart, og kalles for Hjemmebredbånd Mobil. Dette produktet har flere mangler. Mangler som gjør at det ikke er en modernisering, og heller ikke en erstatning. Først så er det dyrere. Hvor en 30mbit linje levert via kobber koster 499kr pr. måned, koster den samme kapasiteten levert via 4G, 699kr pr.måned. En prisøkning på 40%. For det andre er kapasiteten på linjen er oppgitt som et forventet maksimum, og ikke hva man minimum kan forvente. Spikeren i kista er at i motsetning til VDSL, så er det ikke fri bruk. Kundene må her forholde seg til en begrensning på 1000GB pr. måned.

Med denne forbruksbegrensningen, så sender Telenor oss tilbake til tellerskrittenes tid, og det er ingen modernisering.

Skal Telenor lage noe som er en erstatning for VDSL via kobberlinjer, så må det oppfylle tre enkle krav

  1. Prisen skal være den samme eller lavere som for tilsvarende produkt på VDSL
  2. Bruken skal være ubegrenset
  3. Kapasitet på forbindelsen skal være den samme, oppgis som forventet minimum, og ikke som «opp til»

Skal det være modernisering, så blir listen litt lengre:

  1. Kapasiteten må økes vesentlig, og det må være et produkt som kan skalere sammen med fremtidige behov
  2. Alle de mange steder som for snart 20 år siden ikke fikk tilgang på bredbånd via ADSL, skal ha tilbud om samme produkt.

Vi lever i dag i informasjonssamfunnet, hvor vi strømmer i 4K med et behov for 7-14GB i timen, hvor et spill hurtig overstiger 100GB, og hvor det forventes at vi har tilgang til internet i kontakten med så vel det offentlige som det private. Vi kan derfor ikke akseptere at store deler av landet skal ta skrittet tilbake til forrige årtusen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse