Annonse
Foto: Ola Solvang

Når vær blir tegneserie

I Norge tuller man ikke med værmeldinger. En upresis melding kan koste liv.

Meteorolgisk institutts symbolbaserte Yr–tjeneste er etter min oppfatning så dårlig at den er på grensen til å være uforsvarlig.

Det er en skikkelig ufyselig drittdag. Yr. no har en helt annen oppfatning. Vindmåleren på taket forteller om 13 sekundmeter. Utenfor vinduet snør det. jeg kan så vidt skimte de nærmeste fjelltoppene i kovet.

Temperaturen er minus 9. Værtjenesten Yr, derimot, sier at det nå er lettskyet oppholdsvær, 3 sekundmeter og 7 minusgrader. Temperaturen er bare 2 grader feil, det er ikke noe stort problem.

Total bom på skydekke og nedbør, samt 10 sekundmeter feil på vinden, kunne fort blitt et problem, dersom jeg i stedet for å sitte på kontoret hadde lagt turen til fjells på god værmelding.

Jeg er helt sikkert litt over middels opptatt av vær og vind. Det skyldes ikke at jeg er en vær–nerd, men rett og slett at mye av det jeg holder på med foregår utendørs.

I planlegging og gjennomføring av aktiviteter under åpen himmel, er vær og værprognoser en avgjørende faktor for trivsel og sikkerhet. Noen ganger er været så dårlig at man gjør klokt i å holde seg inne.

Som nordlending skjønner jeg dette, og jeg er ikke av de som klandrer meteorologene når det regner. Selv ikke når sørausten har blåst 25 grader kalde ispiler gjennom dalen to uker i strekk, gjør jeg det. Jeg står han av, som vi sier. 

Noen ganger er det imidlertid ikke så lett å stå han av, og noen ganger forbanner jeg meteorologene fordi de har ledet meg ut i trøbbel med meldinger som lover langt mer, eller helst, mindre, enn de kan holde.

For et par år siden dro jeg til fjells med løfter om laber bris. Dagen etter var det full storm. Teltet holdt. Så vidt. Da jeg tidlig om morgenen krøp ut etter å ha kjempet ei hel natt for å unngå at de infernalske vindkastene skulle hive meg og teltet av gårde, da forbannet jeg meteorologene.

Været er en skiftende størrelse og jeg skjønner at det noen ganger er vanskelig å være presis. Det jeg ikke skjønner er behovet for en værtjeneste som nesten aldri er presis.

Meteorolgisk institutts symbolbaserte Yr–tjeneste er etter min oppfatning så dårlig at den er på grensen til å være uforsvarlig. Særlig gjelder dette vindprognosene, som nesten aldri stemmer.

Mitt geografiske utgangspunkt er Storslett i Nordreisa. Det er en vindfull plass, der sørøsten ofte gjør det surt for innbyggerne. Vindvarslene fra Yr bommer nesten altid med 10 sekundmeter. Dette vet jeg.

Dermed kan jeg forholde meg til det. Lett bris betyr liten kuling. Liten kuling betyr sterk kuling, stiv kuling blir storm. Dette vet jeg.

Det vet imidlertid ikke en kajakkpadler fra Sør–Finland, som etter å ha studert de snertne symbolbildene på Yrs flotte værside, bestemmer seg for å ta en tur på fjorden.

Hun kan tenke at den lille kulingen er godt innenfor, og vil være totalt uforberedt på den sterke kulingen som til slutt velter  hele spillet. I ei tid da stadig flere turister kommer til landsdelen for å drive friluftsliv er det ikke noe sikkerhetsmessig sjakktrekk å holde seg med en værtjeneste som kan lede gjestene våre ut i fordervelse.

Meteorologenes tekstvarsel – på norsk – er gjennomgående langt mer presise enn symbolvarslene. Derfor er det ikke sjelden at man på en og samme side kan lese seg til to helt ulike prognoser.

Dette er et problem. I Norge tuller man ikke med værmeldinger. En upresis melding kan koste liv. Det er 9 år siden tegneserievarianten av værmeldingen ble lansert. 

Den viktigste svakheten i systemet er at den varierte topografien i Norge også skaper lokale variasjoner i været. Det er datamaskiner som genererer symbolvarslene, og de er ikke i tilstrekkelig grad programmert til å fange opp variasjonene.

Yr.no har fått en haug med tilbakemeldinger om konkrete feil. I løpet av 9 år burde det vært mulig å gjøre nødvendige korreksjoner i beregningsmodellene.

Værtjenesten yr har tiårsjubileum neste år. Gaven til folket bør være en oppdatert værmodell som reduserer feilkildene. Dersom dette ikke er mulig bør konklusjonen bli at 10 år med tegneserievarsler var nok.

Symbolvarselet forteller om en ettermiddag med svak vind. Tekstvarselet sier kuling. Varsel fra 25. januar i år.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse