Annonse
FRIR TIL TROMSØ: Narvik-ordfører Rune Edvardsen sier en spørreundersøkelse i dag vill vist at et flertall i Narvik vil foretrekke å bli med i en Troms og Finnmark-region, fremfor å fortsette som en del av Nordland. Foto: Fritz Hansen, Fremover

En flørt fra Narvik

Narvik flørter nå åpenlyst med Tromsø, i det som kan bli et smertefullt brudd med Nordland fylke.

Ordfører Rune Edvardsen (Ap) er en jovial og røslig narvikgutt med et hjerte som banker for egen hjemby. Samtidig er Edvardsen en nordnorsk patriot av edelt merke. Sånn sett går han rett inn i en tradisjon i Narvik, byen har over lang tid vært dyktige til å stille seg på utsiden av kampene mellom Bodø og Tromsø, og i stedet løfte fram perspektiver med nordnorsk helhet.

Det kan ha noe med geografi å gjøre, med den gamle kjøpstadens plassering midt i landsdelen, innerst i Ofotfjorden. Det er ikke uten grunn at ordføreren, sammen med andre i Narvik, har sett på regionreformen som en sjelden mulighet for både byen og landsdelen.

Edvardsen hadde håpet å spille en nøkkelrolle som administrativt regionsenter i et framtidig, samlet Nord-Norge. Slik blir det ikke. Nå står han i midten og ser hvordan en strek på et kart etter alt å dømme vil komme til å dele landsdelen i to.

I denne debatten er det mange som har gått rundt på filttøfler. Men nå, når saken går inn i en avgjørende fase, er det flere som toner flagg. På en ordfører-konferanse i Tromsø tirsdag sa Harstad-ordfører Marianne Bremnes rett ut at grensen må gå ved Tysfjorden dersom Stortinget beslutter at det skal være to regioner i Nord-Norge.

Både Bremnes og hennes kollega i Narvik har erkjent at drømmen om en nordnorsk storregion er død, og at forklaringen er at det politiske miljøet i fylkeshovedstaden Bodø har stengt døren og takket nei til et samlet Nord-Norge.

Det meste tyder dermed på at landsdelen vil bestå av to regioner fra og med 2020. Nordland i sør, mens Troms og Finnmark slås sammen i nord og blir hele Norges arktiske region.

Og det er hit, nordover, et flertall av narvikingene ville svart at man ønsker seg dersom man hadde spurt dem til råds nå, sa Rune Edvardsen da han gjestet ordførerkonferansen i Tromsø, før han la til: Det må utredes, og konsekvensene av å forlate Nordland må nå vurderes nøye.

Men nå snakker altså mange i Narvik om det vanskelige valget byen må gjøre. Fortsette med Bodø i Nordland, eller se nordover mot Harstad, Tromsø og Alta? Edvardsen peker på at Hålogalandsbrua blir epokegjørende, ikke minst gjelder det et forsterket fellesskap med Harstad og Midtre Hålogaland, som danner et befolkningsmessig tyngdepunkt i nord. Han mener derfor det er naturlig at Ofoten og Sør-Troms, som i flere tiår har strevd med kunstige fylkesgrenser, har et felles ståsted i et Nord-Norge der gamle fylkesgrenser viskes ut.

Hålogalandsbrua vil føre til at Narviks naturlige vekst vil komme nordover. Avstanden til Evenes lufthavn kortes kraftig ned, det samme gjør kjøretiden til Tromsø, som kan gjøres unna på to og en halv time når brua åpner til neste år.

Samhandlingen med Tromsø er markant styrket det siste året. Når det nye sykehuset står ferdig i 2022 blir det en sentral del av universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Fra før av er campus Narvik det teknologiske tyngdepunktet i UiT Norges Arktiske Universitet etter en vellykket fusjon.

Etter noen tunge år er Narvik en by som endelig har skutt brystkassa fram igjen. Selvtilliten er tilbake for fullt hos den gamle industrikjempen, der både den politiske ledelsen og sterke næringslivsaktører går i front for å ta et regionalt ansvar. Et av flere symboler på dette er den dristige søknaden om å arrangere Alpin-VM i 2025. Det er en fantastisk mulighet for reiselivet i hele Nord-Norge.

Det er et ambisiøst prosjekt, som Narvik tar på seg på vegne av hele den arktiske landsdelen nord i Norge. Som må stille seg bak og heie, fremfor alt gjelder det nå et Tromsø som må løfte blikket og bruke alle sine muskler til å tale nabobyens sak på en nasjonal arena. 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse