Annonse

NATOs flinkeste

President Putin har nok lagt merke til den lille, geskjeftige naboens militære muskelspill.

President Putin har nok lagt merke til den lille, geskjeftige naboens militære muskelspill.

Norge har en høy stjerne i NATO-kretser. Det var kanskje den viktigste grunnen til at Jens Stoltenberg fikk stillingen som generalsekretær i alliansen. Vi har opparbeidet oss en betydelig mengde goodwill, ikke bare i NATOs hovedkvarter i Brussel, men ikke minst i de store og dominerende landene i alliansen, fremfor alt USA.

Dette skyldes de særegne bidragene Norge har gitt til noen av alliansens viktigste oppgaver og oppdrag. Norske spesialsoldaters innsats i Afghanistan har vakt både beundring og respekt i hele det vestlige, militære establishment. Og våre F16-piloters effektivitet i NATOs luftkampanje mot Libyas diktator Gadaffi, skal ha vært imponerende. Lille Norge har de senere år simpelthen utvist en egen evne til å levere helt avgjørende militære kapasiteter når alliansen har trengt det som mest. Bidragene har vært uvurderlige for å løse noen av de vanskeligste oppdrag NATO noen-sinne har påtatt seg. 

Og kanskje viktigst av alt: I en periode der nesten alle de europeiske NATO-landene har sett seg nødt til å kutte kraftig i forsvarsbudsjettene, har de norske forsvarsbudsjettene blitt større. Norge har investert i de teknologisk mest avanserte nøkkelkapasiteter, både til sjøs og i lufta. I USA, som til tross for egne økonomiske problemer har vært nødt til å bære en stadig større del av alliansens kostnader, er dette søt musikk.

Nå viser Norge seg igjen som flinkest i klassen. Vi leder NATOs opptrapping av sitt sjømilitære nærvær i Baltikum, i kjølvannet av Ukraina-krisen. Logistikkfartøyet KNM Valkyrien er flaggskip og har følge av minesveiperen KNMOtra. Nærværet har ingen tidsavgrensing og er ment å dempe nervøsiteten til medlemslandene i Russlands nabolag. Med norsk flaggskip betyr det at Norge nå har ledelsen over to av NATOs fire stående flåtestyrker. Hvordan dette blir sett på i Kreml, er et åpent spørsmål. Men president Putin har nok lagt merke til den lille, geskjeftige naboens militære muskelspill. Han ser neppe på det som noen stor trussel, men det kan være at hans erklært gode forhold til Jens Stoltenberg, vil kjølne en smule. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse