Annonse

NAV-skandalen er ikke en gavepakke til EØS-motstanderne. Tvert i mot.

Under overskriften «vår grenseløse naivitet» skriver Nordlys’ kommentator 31. oktober at NAV-skandalen viser at «vår suverenitet er kraftig svekket.» Med dette utmerker hun seg som en temmelig sjelden blomst i det norske kommentariatet i disse dager. Heldigvis.

Når de aller fleste andre er opptatt av den grove urett som er begått mot norske NAV-klienter i en årrekke, hevder Tone Angell Jensen i sin kommentar at når denne uretten nå må opphøre og skal kompenseres, så er dette først og fremst en urett mot norsk suverenitet. Dette er en virkelighetsoppfatning som mildest talt trenger korrigering. «Hvordan kunne et samlet norsk establishment, med NAV, det norske rettsvesenet, involverte departement med alle sine jurister, samt våre toppolitikere ha trodd at det er norsk lov som gjelder, også når det kommer til trygdeutbetalinger?» undrer Tone Angell Jensens seg over.

For det første: Nordmenn har rett til å bevege seg fritt i hele EU/EØS-området. Dette er ikke noe EU har bestemt. Dette er noe som Stortinget med mer enn ¾ flertall har gjort til et prinsipp i norsk lovgivning. Det har vært gjeldende siden 1. januar 1994. Feilen i denne saken er at det tok tjuefem og et halvt år før det gikk opp for norske myndigheter at dette også gjelder NAV-klienter.

Det er selvfølgelig norsk lov som gjelder. Og norsk lov er at nordmenn kan bevege seg fritt i Europa. Vi kan derimot ikke ha norske lover som er innbyrdes i strid med hverandre. Det er det som har skjedd i denne saken.

Fri bevegelse for mennesker, varer, tjenester og investeringer er norske prinsipper for lovgivningen. De ble innført med grunnlovens krav til ¾ flertall, da Stortinget sluttet seg til EØS-avtalen for mer enn 25 år siden. Dette er gjeldende norsk rett og gjeldende norsk politikk og ikke noe EU har bestemt eller tredd ned over hodene våre.

Ved denne korsveien er det altså at Nordlys’ kommentator bekymrer seg over at myndighetenes muligheter til å drive usaklig forskjellsbehandling – altså diskriminering – av landets egne innbyggerne er svekket. Dette anser hun som «en gavepakke til norske EU-motstandere.» Er dette også avisens offisielle holdning og forståelse? Det er ganske sikkert flere enn jeg som ønsker å vite om dette er Nordlys’ holdning i saken. For saken viser jo tvert om at EØS–avtalen sikrer større bevegelsesfrihet for norske borgere NAV–mottagere enn det våre egne myndigheter har forstått. Inntil nå.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse