Annonse
Tromsø må bli hovedstad i den nye arktiske regionen, mener artikkelforfatteren.

Navnet og Hovedstad er viktig!

Tromsø er den naturlige og selvfølgelige hovedstad i den nye store regionen i nord, mener Bård Gudmund Tennevik-Hansen.

Heldigvis valgte det felles Troms og Finnmark fylkesting å utsette avgjørelsen om navnevalg på den nye arktiske regionen. Navnet kan bli brukt og vare i generasjoner, kanskje i århundrer. Da bør det ikke skjemme, da bør helst alle være enige. Om det ikke er mulig, da bør det finnes et kompromiss som er representativt og som alle kan godta. Og et slikt navn finnes.

Sjøl synes jeg forslaget om Arctandria er et godt forslag på en region som blir mer og mer internasjonal, og som også skal bygge et klingende omdømme ute i verden. Men det er selvfølgelig altfor radikalt. Derfor støtter jeg de som vil ha et navn som bygger på ei historie og en tradisjon. Navnet er viktig, og aller viktigst for oss som befolker denne utkanten som veves stadig tettere inn i en global sammenheng. En region med verdens mest gjestmilde arktiske klima, som grenser til et av verdens viktigste matfat og som er vestens eneste nabo til verdens største land.

Nord-Norge har vært foreslått som nytt fylkesnavn. Noen har begrunnet det med at navnet også kan beholdes den dagen Nordland slutter seg til. Vel, den dagen kommer ikke. Ikke før Bodø får oppfylt sin ambisjon om å være hovedstad i nord. Den dagen kommer heller ikke.

I vår nye region er det smått akseptert at Fylkesmannen skal holde til i Vadsø. Det er til å leve med. Men hvorfor skal Norge holde seg med dette statlig styrte embetsmannsveldet ute i alle landets regioner? Norge holder seg med tre forvaltningsnivåer; stat, fylker og kommuner. For sikkerhets skyld holder Staten seg også med fylkesmenn som et statlig styringsvelde i distriktene.

Og hva med fylkeskommunen? Trenger vi dette forvaltningsnivået? Spørsmålet er stilt av mange, og reformvillige politikere ønsker å legge ned fylkeskommunen. Regjeringens region- og kommunereform kunne vært et første skritt. Men den reformen var så elendig forberedt og gjennomført politisk at den ikke forandret på noe. Fylkeskommunene består og fylkesmennene lever videre. Det eneste vi har oppnådd er krangel om sammenslåing, navnevalg og lokalisering av byråkrater.

Nå har fylkespolitikerne i Finnmark bestemt seg for at den nye region-administrasjonen skal være plassert i Vadsø. Det er mildt sagt en dårlig beslutning. Riktignok er Vadsø, med sine 6000 innbyggere, en by med mange kvaliteter. Og selvfølgelig oppleves det som en katastrofe å miste mange arbeidsplasser og at mange må flytte. Vadsø har all rett til å kjempe for å beholde det bestående.

Men, det skal også sies, i Vadsø har man alt for lenge vent seg til å bli forsørget av det offentlige. Sosialhjelpen har ikke bestått av matkuponger, men har kommet i form av høyt lønnete jobber. Det har gitt mange positive ringvirkninger og kreative initiativ, men Vadsøs politikere har vært temmelig tilbakelent og ikke evnet å skape mye ved siden av det Staten har ordnet opp med. Der hvor andre fiskevær og kommuner i Finnmark har kjempet for sin eksistens og «stått han av» har Vadsø nytt godt av et stort statlig og fylkeskommunalt byråkrati og et betydelig antall personer ansatt i NATOs overvåkingsapparat.

Andre kommuner har posisjonert seg og sett muligheter, for eksempel i Barentshavet og i forhold til Russland.

Men Vadsø har tross alt gjort noe; de har opprettet et av landets største flyktning-mottak.

Vadsø er ingen naturlig hovedstad i en ny arktisk region. Den oppgaven kan byen slippe, men mange arbeidsplasser kan beholdes. Tromsø er den naturlige og selvfølgelige hovedstad i regionen. Men mange oppgaver kan desentraliseres, til Vadsø og andre steder.

Det er historiske valg som skal gjøres når fylkene slås sammen og blir Norges desidert største og mest spennende region. Da er det klokt å tenke seg grundig om. For de fleste finnmarkinger er det ikke stort lengre til Tromsø enn til Vadsø. Og da er Tromsø et mye bedre valg. I Troms bor det dessuten langt over dobbelt så mange mennesker som i Finnmark, og i Hålogaland-regionen, helt sør i fylket, skjer det mye som er framtidsrettet.

Og navnet som alle kan godta og stille seg bak gir seg sjøl: Troms og Finnmark - Norges arktiske region.

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse