Annonse
Grensestøtta: Det aller verste som kan skje nå er at Finnmarks befolkning tvinges inn i et ekteskap med Troms der vi ender opp i en årelang alvorlig og helt ødeleggende konflikt internt i en slik ny region, mener SV i Troms.

Nei til avtalen om sammenslåing av Troms og Finnmark

Troms SV kan ikke støtte den framforhandlede avtalen om sammenslåing av Troms og Finnmark.

SV har hele tida vært motstander av regionreformen som først og fremst er en sentraliseringsreform. Når reformen må gjennomføres med tvang er det enda større grunn til å protestere og reise alvorlige spørsmål ved om reformen kan føre til ei positiv utvikling av fylkene her i nord.

Finmark Arbeiderparti har i sterke ordelag tatt avstand fra sammenslåing med Troms på de vilkår som Gardermoen- avtalen har fastsatt. Fylkestinget i Finnmark kommer til samme resultat som Finnmark Arbeiderparti. Protestene fra Finnmark er så unisone og sterke at det å gå videre med en sammenslåingsprosess på dette grunnlaget vil føre helt galt av sted og ende i en trumatisk og fastlåst konflikt mellom de to fylkene.

En slik langvarig konfliktsituasjon vil være svært skadelig for framtid og utvikling i begge fylkene. Vi kan ende opp med total mangel på tillit mellom fylkene som det kan ta generasjoner å reparere. Vi må ta reaksjonene i Finnmark på alvor. Det er altfor risikabelt å gå videre i prosessen på det avtalte grunnlaget og med en ide om at flertallet i Finnmark nok etter hvert vil forstå og akseptere. Da tar vi ikke Finnmarks befolkning på alvor og resultatet vil etter hvert bli like skadelig for Troms.

Så vil situasjonen bli enda verre dersom regjeringa og statsråd Monica Mæland i neste omgang prøver å tvinge igjennom ei sammenslåing på et nytt grunnlag som er enda dårligere for Finnmark. Det må ikke skje! Dermed gjenstår det kun to mulige løsninger; Den ene er at det framforhandles en avtale som flertallet i Finnmark kan akseptere. Den andre er at det ikke blir noen sammenslåing.

Uansett: Det aller verste som kan skje nå er at Finnmarks befolkning tvinges inn i et ekteskap med Troms der vi ender opp i en årelang alvorlig og helt ødeleggende konflikt internt i en slik ny region. Det må vi nå for enhver pris unngå. Derfor stemmer Troms SV imot avtalen som foreligger.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse