MÅ AVGJØRE: Monica Mæland må nå sette ned en fellesnemd etter inndelingsloven, etter at Finnmark sier nei til den fremforhandlede avtalen med Troms. Foto: Stian Hansen, iFinnmark

Nei fra Finnmark

Kortene må deles ut på nytt når Finnmark sier nei til avtalen med Troms.

Det er påfallende hvilke sterke følelser den utskjelte fylkeskommunen nå utløser.  Det dreier seg om et utskjelt og maktesløst styringsnivå, med lav valgdeltakelse og få oppgaver. Men denne vaklevorne konstruksjonen har satt Finnmark i brann.

Det virker nå klart at Finnmark Arbeiderparti i helgen sier nei til avtalen med Troms. Det viser en rundspørring som iFinnmark har foretatt. Da blir det også nei i fylkestinget senere denne måneden.

Vi er helt enige med kritikerne i at regionreformen er dårlig utredet, sammenslåingen av fylker er vilkårlig, og uten folkelig forankring. Også i Troms mangler entusiasmen. Det er ikke slik at et fylke tvinger seg på et annet.

For Finnmark handler mye om å få utløp for en forståelig frustrasjon. Prosessen har kommet skjevt ut, og den sterke og brede folkelige motstanden i Finnmark har blitt undervurdert.

Nå tyder alt på at Finnmark stemmer nei, og håper på det beste når avgjørelser og innflytelse ikke lenger ligger i egne hender.

Spørsmålet er om kommunalminister Monica Mæland vil gi Finnmark en bedre avtale enn det fylkespolitikerne i Troms og Finnmark selv forhandlet seg frem til på Gardermoen.  Det kan bidra til å dempe noe av sinnet i Finnmark.

Men kan Mæland belønne de som melder seg ut av demokratiske prosesser, på bekostning av de som forholder seg rasjonelt til vedtak i landets nasjonalforsamling? Det vil isåfall skape reaksjoner i Troms. Dette dilemmaet må statsråden nå ta stilling til.

Dersom loven skal følges, blir det satt sammen en fellesnemd med et klart flertall til Troms. Avtalen som blir forkastet, er ikke lengre gyldig. Alle kortene vil bli delt ut på nytt, vedrørende organisering, styringsform og lokalisering av lederfunksjoner og etater.

For nei-siden i Finnmark er det altså grunn til å frykte at man over helgen vil våkne opp til den samme blåmandagen som nei-siden i Storbritannia etter Brexit.

I Finnmark har det oppstått et opphetet ordskifte, det ser ut til å være forbundet med varig utfrysing å være tilhenger av en avtale med Troms. Det er skapt en situasjon som også risikerer å skade de langsiktige samarbeidsrelasjonene med innbyggerne i nabofylket.

En observasjon er at dette også ser ut til å være en generasjonskonflikt. Det største raseriet ser ut til å være forbeholdt de godt voksne og eldre, mens ungdommen maner til ro og konstruktive løsninger. I erkjennelse av at det for Troms og Finnmark ikke finnes noe annet alternativ enn sameksistens. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse