Annonse
Christian Lier kommenterer dette innlegget fra Unge Venstres Benedicte Bjørnås og Marika Andrea Jenssen.

Nei, hormonblokkere er ikke nødvendigvis ufarlige eller reversible

Pride burde behandles med samme respekt som 1. mai eller Frigjøringsdagen. Det burde ikke være et kommersielt Texas.

Den 29.06.20 presenterte Bjørnås og Jensen en del “fakta” som jeg følte måtte motgås i deres kronikk “Hei, Truls Olufsen-Mehus. 1800-tallet ringte og vil ha tilbake moralismen sin”. 

For det første: “Så til det du sier om at kjønnskorrigerende behandling er “kjemisk kastrering” og at pubertetsblokkere er “irreversibel og farlig”. Pubertetsblokkere er nettopp det, blokkere. De utsetter pubertet for at transpersoner skal slippe å utsettes for enda større inngrep enn nødvendig ved et senere tidspunkt. Om man derimot skulle ønske å slutte med disse blokkerne, vil puberteten komme tilbake.

Denne påstanden er direkte villedende og bekymringsverdig lite gjennomtenkt, med tanke på rollene Jensen og Bjørnås innehar. Faktum er at vi ikke vet hva langtidseffekten av pubertetsblokkere er. For eksempel sier Mayo Clinic, en institusjon som har omfavnet pubertetsblokkere, følgende:

Use of GnRH analogues might also have long-term effects on:

  • Bone density
  • Future fertility

Children will likely have their height checked every three months. Your child's doctor might recommend yearly bone density and bone age tests.

If children with male genitalia begin using GnRH analogues early in puberty, they might not develop enough penile and scrotal skin for certain gender confirmation genital surgical procedures, such as penile inversion vaginoplasty. Alternative techniques, however, are available.

In addition, delaying puberty beyond one's peers can be stressful. Your child might experience lower self-esteem. 

De alternative kirurgiske teknikkene de refererer til her er visstnok blant annet å fjerne en del av tykktarmen til pasienten og benytte den til å konstruere en vagina. Dette har potensielle utfordringer som kan få langvarige konsekvenser for personen. All kirurgi i tarmsystemet har høyt potensiale til infeksjon og senskader. 

Til og med en veldig positiv organisasjon, PES (Pediatric Endocrine Society), som blant annet forsvarte pubertetsblokkere til en mindreårig i USA, sier følgende:

Treatment of transgender adolescents with puberty blockers is fairly recent. As a result, little information is available regarding long term outcome measures, including unknown long term mental health consequences. […] Nevertheless, given the importance of pubertal hormones for bone development, concerns exist regarding the long-term use of GnRHa alone on bone health. Another concern is limited future fertility options when GnRHa are used early on followed by gender affirming hormones.

Jeg har valgt å la teksten stå primært i sin helhet på originalspråket slik at det ikke skal være noen misforståelser eller påstander om at jeg “masserer fakta”. 

Så hva står det over? Enkelt og greit: “Vi vet ikke om dette kan føre til senskader fordi vi ikke har nok data. Det eneste vi vet er at personene som blir behandlet med disse preparatene vil med stor sannsynlighet miste noe eller all fertilitet, og potensielt få problemer med benskjørhet. I tillegg er det mulige psykologiske utfordringer som følge av at de har forskjellig utvikling fra omgivelsene.” Vi har KUN data om kortidsbruk av denne typen preparater. Det er 30 år med data om kort tids bruk, men overhodet ingen erfaring med 5-10+ års bruk av dette. 

Det er veldig langt unna påstanden til Jensen og Bjørnås, som forsøker fremstille dette som et ufarlig reversibelt preparat. En mer fornuftig uttalelse hadde vært å vise til at det er altfor lite informasjon om hva pubertetsblokkere gjør med menneskekroppen og at vi trenger mer forskning. 

Ifølge Jensen og Bjørnås vil pubertetsblokkere føre til mindre inngrep for de som benytter det dersom de velger å gå videre i prosessen. Det stemmer ikke overhodet. I henhold utdragene over så er det tydelig at dette medfører omfattende kirurgi dersom man tar disse pubertetsblokkerne frem til slutten av tenårene dersom man vil gjennomføre de nødvendige kirurgiske inngrepene for å fullføre prosessen. 

Så kommer vi til nummer to: “Å si at biologi avgjør hvilket kjønn man har og å sammenligne kjønnskorrigerende behandling med kjemisk kastrering er helt feil og direkte løgn.

Hva er deres grunnlag for denne uttalelsen? Som dere ser i utdragene over gjør noen av de fremste på dette feltet det veldig klart at en av bi-effektene av pubertetsblokkere er en veldig stor sjanse for infertilitet eller lavere fertilitet. Så nei, Olufsen-Melhus har ikke tatt feil eller løyet i forhold til pubertetsblokkere. Debatten om kjønn er det ikke plass til å ta i denne kronikken, men jeg er personlig, etter å ha lest artikler fra bl.a dr. Debrah Soh (tidl. kjønnsforsker), veldig skeptisk til det forskningsbaserte grunnlaget for påstandene om “kjønnspekter”. 

Jeg har alltid støttet mine lesbiske og homofile venner, og Pride markeringen er absolutt noe som representerer noe positivt og viktig. Det som bekymrer meg personlig er sammenblandingen mellom Pride og næringslivet. I tillegg ser vi en del intoleranse som har dukket opp rundt LGBT-bevegelsen, spesielt i utlandet.

I forhold til næringslivet så synes jeg det er forkastelig at en så viktig sak blir utvannet av at næringslivet behandler den som Valentines Day. Vi har ikke “Auschwitz Iskrem” eller “Hitler hatter” på Frigjøringsdagen. Pride burde behandles med samme respekt som 1. mai eller Frigjøringsdagen. Det burde ikke være et kommersielt Texas.

Intoleransen som Melhus snakker om skal man ikke lete lenge etter. Det første eksempelet finner vi overraskende nært - i en kronikk fra to ungdomspolitikere: “Hei, Truls Olufsen-Mehus. 1800-tallet ringte og vil ha tilbake moralismen sin”. Mener dere at dere var tolerante med denne overskriften? En latterliggjørende og nedsettende åpning overfor en kollega på grunn av meningene hans? Kronikken til Melhus tar opp flere punkter som er relevante i dagens samfunn. Blant annet hundsing og hatmail mot kommuner som ikke flagger med Pride flagget. I utlandet har det tatt en mye mørkere vending. Såkalte “Twitter mobs”, som bedriver “cancel culture”. Ta fra noen livsgrunnlaget deres basert på udokumenterte påstander eller eldgamle tweets. Det skjer daglig. Det er skremmende hvor mange unge som kaster seg på det, også i Norge.

Forfatteren av Harry Potter blir for tiden forsøkt ruinert fordi hun skrev at når noen skrev “menstruerende personer” så burde det vært skrevet “kvinne”. Twitter-moben kom etter henne, kalte henne transfob, og brant faktisk bøkene hennes. En mann ble registrert i kriminalregisteret i Storbritania for en usmakelig limerick. Det finnes minst 100,000 mennesker med en slik oppføring i Storbritania på grunn av såkalte transfobe uttalelser. Det medfører blant annet at det dukker opp på politiattesten deres. Med andre ord, nektet retten til å jobbe med hva de vil. De fleste kommer fra Twitter meldinger man har postet. Veldig få av de med den oppføringen har noensinne blitt dømt i en rettsak. 

Hvorfor er dette relevant for Norge? Tradisjonelt er hovedpåvirkeren av norsk kultur og politikk Storbritania og USA. Det burde aldri være slike ting i et samfunn. Alle burde ha folkeskikk, uansett utgangspunkt eller mening.

Jensen og Bjørnås skriver også ”Det forventes at kommuner flagger med regnbueflagget og at politikere går i paraden. [..], ikke de kristenkonservative kreftene du peker på, som altfor lenge har fått råde fritt i landet vårt.”  

Dette vil jeg påstå er en nesten totalitær tankegang fra politikere som representerer et liberalistisk parti. Alle politikere må støtte Pride fordi de er politikere? Nei, det må de ikke. Fordi i Norge har vi retten til å mene hva vi vil og si hva vi vil. Det er derfor homofile og lesbiske ikke blir kastet fra tak eller tvangskastrert i Norge i 2020. Det er derfor de kan vise følelser for hverandre offentlig uten å måtte frykte at de skal bli arrestert. Det er derfor dere ikke blir arrestert for deres uttalelser eller jeg for mine. Det er derfor jeg kan støtte prinsippet bak Pride uten å være redd for at jeg skal miste jobben og livet mitt. Det er også derfor Olufsen-Mehus kan skrive kronikken sin uten å frykte for at hans politiske karriere er over.

Dessuten synes jeg det er overraskende historieløst å avfeie kristendommen som noe ødeleggende i forhold til våre grunnleggende rettigheter og akseptansen av homofile. Tror dere virkelig at befolkningen hadde vært mer positive overfor homofile og lesbiskes rett til å være seg selv dersom grunnideen om moral og etikk fra kristendommen ikke hadde vært der? “Du skal elske din neste som deg selv” og “tilgivelse” er noen av grunnpillarene i den troen. Tilgi andre og bli tilgitt. Dere trenger bare å se utenfor Europa og Nord-Amerika for å se hvor forskjellig man behandler denne gruppen mennesker, kun på grunn av hvem de elsker. I Russland hadde man kommunisme i nesten 100 år. Bare politikere til moral og etikk der…

Burde man støtte alles rett til å være seg selv? Personlig mener jeg uten å blunke “Ja”. Burde vi støtte og gjøre det enklere for de som “kommer ut” eller lider av kjønnsdystrofi? Absolutt. Men å tvinge noen til å støtte det? Nei, da er vi ikke noe bedre enn Kina eller Sovjet. Det inkluderer de som mener at man ikke bør flagge til Pride på flaggstangen sin - kommuner og offentlige institusjoner inkludert. 

På tross av at 8. mai er noe av det mest monumentale i norsk historie så blir ikke folk hengt ut for å ikke flagge den dagen eller for å si at de ikke skjønner hvorfor vi markerer den.

Ytringsfriheten er hovedpillaren i vårt samfunn. Det er grunnen til alle godene vi nå nyter godt av. Sosiale medier ser ut til å true dette igjennom regelrette fakkel og høygaffel veivende grupper som tråler internett etter noe å “ta deg for”. Da blir det veldig viktig at vi her i Norge er veldig bevisste på holdningene våre og hva vi aksepterer av adferd. Det går begge veier. Det er viktig at alle får uttale seg og det er enda viktigere at vi har en dialog som er basert på fakta. Så fort vi går bort fra en eller begge disse pillarene så vil det samfunnet vi har nå forsvinne og bli erstattet av noe veldig mørkt og skremmende.

Respekter personen - diskuter ideene. Basert på fakta. Da blir samfunnet vårt bedre for oss alle.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse