Annonse
ORDFØRERDUELL: Det var en opplagt og godt forberedt Gunnar Wilhelmsen som stilte opp til politisk utspørring, kvikk i replikken og offensiv. Men Jens Johan Hjort er også slagferdig. Og han har gode kort på hånden. Foto: Mathilde Torsøe

Nei, løpet er neppe kjørt for Ap

Onsdagens ordførerduell mellom Jens Johan Hjort og Gunnar Wilhelmsen viste at valgkampen etter all sannsynlighet kommer til å bli jevn, og spennende. Debatten viste også at de to egentlig er enige om svært mye. Men på ett område er det full skvis.

De ble bedt om å tippe valgresultatet på egne vegne. 33,7 prosent sa Wilhelmsen, mens Hjort gikk for et godt kjent tall: 36,9.

Om noen hadde trodd at nominasjonen av velgermagneten Jens Johan Hjort som Høyres ordførerkandidat skulle medføre at løpet er kjørt for Arbeiderpartiet, må de tro om igjen.

Onsdagens ordførerduell mellom ham og Gunnar Wilhelmsen viste at valgkampen etter all sannsynlighet kommer til å bli jevn, og spennende. Debatten viste også at de to egentlig er enige om svært mye. Men på ett område er det full skvis: spørsmålet om kjøp av private tjenester innen offentlig omsorg.

Gunnar Wilhelmsen har ikke tidligere vært politiker, og har derfor en bratt læringskurve når han nå stiller som ordførerkandidat. Men det var en opplagt og godt forberedt Wilhelmsen som stilte opp til politisk utspørring, kvikk i replikken og langt mer offensiv enn det man så like etter nominasjonsmøtet.

Dette blir ingen lett match for Høyre. Jens Johan Hjort har imidlertid en stor fordel i at han kan, og husker, den politiske behandlingen av saker som fremdeles er omstridt. Det ga seg blant annet følgende utslag da Wilhelmsen sa at de rødgrønne nå har fylt kommunens mye omtalte disposisjonsfond til randen med millioner: - Det er ikke Røymo & co som har fylt fondet, det er det Tromsøs innbyggere som har, sa Hjort.

For Jens Johan Hjort er også slagferdig. Og han har gode kort på hånden. Over 200 millioner i minus på budsjettet til pleie og omsorgssektoren i kommunen, er et begredelig resultat. Noen vil kalle det en katastrofe. Jens Johan buldrer aldri med substantiver som smaker av dommedag. Han bruker i stedet betegnelsen «ikke bærekraftig». Og han har som mål at Tromsø skal ut av denne bakevja, og bli den friskeste kommunen i Norge, hva kommuneøkonomi angår. Da må man prioritere de kjerneområdene kommunen skal drifte, og kutte ut andre ting, som for eksempel parkanlegg.

-Nei, svarte Gunnar Wilhelmsen på spørsmål om ikke businessen hans ville vært konkurs om de økonomiske resultatene hadde vært som kommunens. Men hva kan han bidra med i denne situasjonen?

Jo, Gunnar har bred erfaring fra organisasjonsarbeid. Han har hatt mange styrelederverv, og vært med og snudd underskudd til overskudd. Det dreier seg mye om å skape bedre kultur, sa han, og la til at tillitsreformen tar tid.

Så kan man jo spekulere i om ikke tillitsreformen, som etter tre år ikke har noen effekt, vil være ute av rådhuset temmelig raskt, hvis den lett utålmodige Wilhelmsen får sette seg i førersetet.

De to var i grunnene enige om det meste, med nyanser naturligvis, når stridsspørsmål som bompenger, E8, høyhus og byrådsmodell kom på bordet. Ingen liker bompenger, men de er dessverre tvingende nødvendig for å bygge helt nødvendig infrastruktur i kommunen. E8 bør bygges etter billigste alternativ, og høyhus må folk også finne seg i, men ikke hvor som helst i bybildet.

Om byrådsmodellen sa Hjort at han savnet systemet med å holde politikere direkte ansvarlige, men at man samtidig ikke kan bytte styringsmodeller hvert fjerde år. Wilhelmsen svarte at Ap vil vurdere spørsmålet i forhold til valgresultatet.

Som nevnt var det under temaet privat kontra offentlig omsorg at debattantene barket sammen. Diskusjonen fulgte samme linjer som den gjør i den nasjonale debatten, Høyre ønsker valgfrihet fordi det er kvaliteten på tjenesten som er viktig, ikke hvem som leverer den. Dessuten er en 80-åring gammel nok til selv å velge hvem hun ønsker hjemmetjeneste av.

Wilhelmsen er svært opptatt av at disse tjenestene skal være i offentlig regi, ikke minst gjelder det barnevernet. Det engasjerer ham veldig, men han falt aldri for fristelsen til å dundre løs på det venstresiden kaller velferdsprofittørene.

For det som kjennetegnet debatten var, til tross for dyp uenighet på overfor nevnte punkt, god tone og gemyttlig stemning. Som tilskuere ble vi aldri plaget av utmattende kjekling og hakking på samme refreng. I stedet fikk vi en god og oppklarende meningsutveksling mellom de to kandidatene.

Som avslutning ble de to bedt om å tippe valgresultatet på egne vegne. 33,7 prosent sa Wilhelmsen, mens Hjort gikk for et godt kjent tall: 36,9.

Så får vi vente og se om de her kanskje tok for mye Møllers tran.

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse