Jens Johan Hjort likte seg i rampelyset når han kunne fremme populære saker. Men hva gjorde han egentlig som ordfører? Hvor har Nordlys det fra at han vil være en så dyktig leder? spør Gerd Bjørhovde. Bildet er fra oktober 2015, da Aps Kristin Røymo tok over etter Hjort som ordfører i Tromsø. Foto: Stian Joachim Olsen.

Nei, nå altså, Nordlys!

Joda, vi trenger en selvstendig og kritisk søkende presse. Men jeg mener Nordlys især bør bli bedre til å se litt lengre enn bare rundt neste hjørne.

Nå kan jeg ikke holde meg i ro lenger. Det er så mye klaging og kritikk i de lokale avisene, både i redaksjonen og i kommentarspaltene, og samtidig er det så mye som aldri kommer frem i all denne kritikken. For eksempel kritikken av det sittende styret i kommunen. Nordlys, som for noen tiår siden ble regnet som, nei var et talerør for offisiell Ap-politikk, er nå hele tiden opptatt av å markere avstand til den styrende koalisjonen. Og det er vel forsåvidt bare bra? Joda, vi trenger en selvstendig og kritisk søkende presse. Men jeg mener Nordlys især bør bli bedre til å se litt lengre enn bare rundt neste hjørne. Her er noen eksempler:

Tiltroen til/fascinasjonen for Jens Johan Hjort

Hjort, Høyre-ordfører i Tromsø under Høyre-Frp-Venstre-byrådet i årene 2011-2015, ser ut til å seile henimot en motstandsløs aksept som den overlegent beste ordførerkandidaten, noe gallupene ser ut til å gi all grunn til å tro. Men hva gjorde Hjort egentlig i denne perioden? Han var ordfører i et parlamentarisk system, han var ikke en del av byrådet. Så hvor har Nordlys det fra at han vil være en så dyktig leder? Hjort likte seg i rampelyset når han kunne fremme populære saker. Men kunne han lede møter? Det er faktisk ganske nødvendig for å få et politisk system med den formannskapsmodellen vi har til å fungere. Da kan ikke ordføreren drive saksbehandling på fortau eller ved Prestvannet. Dette ser begge byens aviser til å se helt bort fra! Det Hjort scoret stort på i perioden 2011-2015, er altså ikke aktuelt som handlingsrom i neste periode – med mindre flertallet roter det til ved å skifte styringssystem enda en gang?

Opphaussingen av såkalt lokale private helseaktører 

Jeg har merket meg den rørende omsorgen for Privat omsorg nord og Prima omsorg, og ikke minst medie-kritikken av det sittende styret for at de ønsker å avslutte avtalene som ble inngått helt mot slutten av byrådet 2011-2015 med dem. Det jeg vil etterlyse i denne saka er at iallfall Nordlys kunne ta en titt på den prinsipielle siden av saken: de store internasjonale helse- og sosialaktørene som hele tiden lurer i bakgrunnen for å komme inn og kjøpe slike lokale småaktører opp, .. slik de store trålrederne eller fiskeoppdretterne har gjort i lang tid når de kjøper seg inn og tar kvotene – og pengene – med seg sørover, eller ut av landet. Dette skriver for eksempel Klassekampen mye og ofte om. I stedet ser Nordlys og iTromsø ut til å være rørende enige om at de styrende i kommunen er «slemme» mot disse «snille» lokalt baserte private omsorgsfolka. De som skal kritiseres er hele tiden de rød-grønne styrende.

Økonomi og skandaler

Her kunne både Nordlys og iTromsø ta en liten titt bakover i tid for eksempel når det gjelder badelandet. Det var høyre-styret som stilte opp og lovte badeland på toppen av øya i 2011, jamfør byrådsleder Øyvind Hilmarsen og ordfører Jens Johan Hjort der de satt i badekaret under valgkampen. Denne saka deler så å si hele kommunestyret ansvar for – bortsett fra Jan Blomseth, da! Men Jan Blomseth har jo stort sett advart mot og stemt mot alle større satsinger i kommunen, så hvis han hadde fått styre økonomien, hadde Tromsø hverken hatt noe rådhuskvartal med nytt bibliotek og kinoanlegg, eller badeanlegg – og det mens både Harstad, Bodø og Alta har hatt flotte badeland i en rekke år allerede. De har rodd dem i havn til tross for både overskridelser og andre problemer – og ser ut til å leve ganske lykkelig med dem.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse