Annonse
Å realisere Arctic Center betyr å utvikle reiselivet og skape aktivitet ut fra naturgitte forutsetninger.

Nei, nei, nei til alt som er nytt?

Trenger vi næringsutvikling i Tromsø? Skal vi si ja til folk som vil investere i kommunen, eller skal vi gjøre hva vi kan for å stikke kjepper i hjulene for dem?

Reiselivet er i enkelte kretser ikke spesielt populært, men det er et faktum at svært mange mennesker i Tromsø tjener til daglig brød i denne næringa.

Dersom Arbeiderpartiet går imot etableringen av Arctic Center når kommunestyret behandler saken, vil det være som det famøse oppdrettsvedtaket fra 2018 nok en gang.

Trenger vi næringsutvikling i Tromsø? Skal vi si ja til folk som vil investere i kommunen, eller skal vi gjøre hva vi kan for å stikke kjepper i hjulene for dem?

Spørsmålene er satt på spissen, ja. Men i Tromsø er det påtakelig stor motstand mot private initiativ og etableringer, og nå er det Arctic Center det gjelder.  

I førti år har det versert planer om et alpinanlegg i Håkøybotn på Kvaløya. I førti år har planene støtt på den ene hindringen etter den andre. Siste bøygen var Fylkesmannen i fjor høst, men der ble planene ikke stoppet, slik noen hadde håpet på. Fylkesmannen pekte på en del negative konsekvenser, men overlot til kommunen å avgjøre om de positive effektene av anlegget veier opp for ulempene.

Menneskelig aktivitet, enten det er bygging av boliger, hytter eller skianlegg, innebærer nødvendigvis inngrep i naturen. Det sier seg selv. Tromsø kommune er i sin helhet ikke noe naturreservat der menneskelig virksomhet er forbudt. Da hadde vi sittet trangt i det, alle som en. En voksende befolkning trenger økt areal, både til boliger og arbeidsplasser.

Det er sjelden kontroversielt når offentlige etater, universitetet for eksempel, bygger ut i Tromsømarka, selv om det går ut over både myr og mo. Med private er det annerledes, ser det ut til. Men vi kan som kjent ikke alle jobbe i offentlig sektor.

Reiselivet er i enkelte kretser ikke spesielt populært, men det er et faktum at svært mange mennesker i Tromsø tjener til daglig brød i denne næringa. Da korona-viruset angrep både oss og resten av verden, fikk det, over natten, katastrofale konsekvenser for næringsaktørene, enten de var eiere eller arbeidstakere.

Næringa ligger nede for telling, og av innleggene på Nordnorsk Debatt, kan det synes som om noen tenker at vi nå, seks uker etter nedstengningen av Europa, er nede på et nivå der næringa bør være? Er det greit med massearbeidsledighet i bransjen?

Det er i nedgangstider man må satse, for det kommer en dag da det går oppover igjen. Byggingen av ny terminal på Tromsø lufthavn er viktig, det samme er et klarsignal til Arctic Center. Det å få en positiv avklaring fra staten og Avinor angående terminalen på flyplassen, vil få enorme ringvirkninger, både for Tromsø og hele regionen.

Å realisere Arctic Center betyr å utvikle reiselivet og skape aktivitet ut fra naturgitte forutsetninger. Vi trenger gründere, vi trenger folk som vil skape noe nytt. Vi har så alt for mange som heller setter seg på bakbeina når det foreslås nyskapinger, og da i særdeleshet dersom det nye er av kommersiell karakter.

Slaget om Arctic Center står i Tromsø Arbeiderparti. Der har man dessverre vist næringsfiendtlige takter før. Det famøse oppdrettsvedtaket der partiets representanter, med hederlig unntak av ordfører Kristin Røymo, åpenbart ikke helt skjønte hva de vedtok og som de senere måtte gå tilbake på, står som et grelt eksempel.

Å sette foten ned for Arctic Center vil være et slag i ansiktet på de mange som jobber i reiselivet i Tromsø, eller er indirekte helt avhengige av det, eksempelvis byens mange serveringssteder. Skulle de politiske problemene bli for store, bør det være mulig å komme fram til kompromisser.

Det er som kjent lite framtidsrettet å si nei, nei, nei til alt som er nytt.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse