Annonse

Nei til niqab og burka i Tromsø-skolene

I Norge viser vi ansatte våre ansikter til hverandre når vi er på skolen. Det er ingenting å diskutere.

“Never check a good story” sies det om journalister i jakt etter gode oppslag. Denne gang ble det gjort av Nordlys sin kommentator Tone Angell Jensen som skaper usikkerhet om hva Tromsø Ap mener om Niqab og Burka på skolene i Tromsø.

Det er det ingen grunn til. Tromsø Ap kommer til å si nei til niqab og burka i Tromsø-skolen. 

Formannskapet i Tromsø kommune vedtok på tirsdag med Ap, SP, SV og Rødt sine stemmer å la kommunestyret 27. september avgjøre spørsmålet niqab og burka i skolen. Saken er av prinsipiell karakter, mener vi, og bør behandles av kommunestyret hvor alle partier er representert. Vedtaket fra formannskapet var også dette, at saken oversendes kommunestyret.

Jensen sier det er åpenbart for «reflekterte mennesker» å si nei til Niqab og Burka i skolen, men at det for Tromsø Ap er «et så stort og viktig prinsipielt spørsmål, at det ikke kunne behandles i dagens formannskapsmøte.» Det gis med dette et inntrykk av at Arbeiderpartiet ikke tar stilling til saken, men skyver beslutningen unna. Det stemmer ikke. I Tromsø kommunestyret er Arbeiderpartiet største parti og skal ta stilling i saken. Det er om en uke. I utdanningskomiteen, som behandlet saken en uke før, stemte alle våre representanter for et forbud.

La meg legge til at dette ikke er en problemstilling i Tromsøskolen, eller i barnehagene våre. Jeg har vært politiker i denne byen i ti år og har ikke hørt om et eneste tilfelle hvor niqab eller burka har vært en problemstilling. For folk går det derfor helt fint å vente en uke til kommunestyret behandler saken.

Bakgrunnen for at det kommer til behandling nå er at Kunnskapsdepartementet har sendt et forslag om forbud mot plaggene på skole ut på høring. Saken kommer etter at Arbeiderpartiet selv foreslo et slikt forbud i Stortinget.

Tromsø kommunestyre skal behandle saken i neste uke. Da kommer Arbeiderpartiet til å si “nei til niqab og burka i skolen.” I Norge viser vi ansatte våre ansikter til hverandre når vi er på skolen. Det er ingenting å diskutere.

Så må vi bestemme oss for hvordan dette skal håndteres lokalt og hvordan vi skal møte andre tilfeller av tildekking av ansiktet dersom det blir et problem. Et nasjonalt regelverk vil være en klar rettesnor i det arbeidet og er ønsket av skoleadministrasjonen i Tromsø for å få en enhetlig politikk.

At Nordlys-kommentar Tone Angell Jensen mener at dette er et resultat av berøringsangst hos Arbeiderpartiet er uforståelig, det er etter min mening også uredelig, og det kler både Jensen og nordlys dårlig å opptre på denne måten.

Om det fortsatt er i tvil: Tromsø Arbeiderparti er på linje med Arbeiderpartiet nasjonalt som foreslo dette. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse