Annonse
LIV I GATENE: Folksomt i gatene i Tromsø denne uka. Foto: Herman Henriksen/Nordlys

Nei, sentrum i byen har ikke avgått ved døden

De siste ukene har mildt sagt vært spesiell, både nasjonalt og internasjonalt. I løpet av 5 uker har de fleste av oss vært igjennom et følelsesspekter som strekker seg fra den ene enden av skalaen til den andre. Selv har jeg kjent på både frykt, redsel og usikkerhet - som så mange andre. Men ingen av de følelsene er her nå, de forsvant like fort som de dukket opp. For midt i alt kaoset har det skjedd noe helt unikt! En oppblomstring av innbyggere som slår ring om arbeidsplassene i byen vår, som handler alt de trenger lokalt og oppfordrer naboen til å gjøre det samme. Innbyggere som bestiller alt de måtte behøve av varer levert på døra - fra lokale leverandører. Det har vært helt fantastisk å være en del av denne dugnaden! Jeg er ydmyk, stolt og full av begeistring for mine medmennesker som sammen skaper Tromsø sentrum. For en by vi bor i!

Dere kan da forestille dere hvordan min reaksjon var da jeg idag leste at Bent Hansen, som driver 3 turistbutikker i sentrum, uttaler seg om byen vår. Denne byen som jeg så inderlig elsker  - snakker han rett og slett stygt om. Nå var det helt andre følelser som kom til overflaten, følelser som sinne og frustrasjon. 

Først vil jeg gjerne starte med å si at jeg ønsker turister velkommen til byen vår, det er mangfoldet i Tromsø som gjør oss unik, men en ting vil jeg ha helt klart - det at lokalbefolkningen ikke legger igjen penger i butikkene dine Bent - er ikke synonymt med at sentrum er dødt. Det betyr rett og slett bare at jeg og mange andre ikke er interessert i plasttroll fra Kina - når vi har lokalt håndverk på Husfliden og Glasshytta Blåst. Jeg blir rimelig provosert av at din reaksjon er å gråte i en uke før du flyr sørover - når alle andre maner opp til en dugnad byen ikke har sett maken til - stenger du dørene og forlater byen. 

Jeg forstår at alle ikke har det samme forholdet til sentrum som jeg har. Jeg bor, jobber, spiser og trener i sentrum. Det jeg derimot ikke forstår er behovet for å rakke ned på alle andre som driver bedrift i byen. Det er fullstendig på bærtur å uttale at det ikke går an å drive butikk i Storgata uten at det er turistrelatert - jeg kan på stående fot nevne minst 60 butikker i Storgata, Grønnegata og Skippergata som klarer seg utmerket uten å selge kopper med bilde av nordlys på. Jeg tilbyr meg herved tilgjengelig som sentrumsguide for deg og alle andre som mener at det ikke er liv laga i sentrum. 

Det er klart vi blir å kjenne på ringvirkningene av at det er færre besøkende i byen - og det er fryktelig trasig! Men vet du hva Bent, mens du sitter sørpå og nyter sola - har Tromsøværingene stilt opp for butikkene sine, vennene sine og kollegaene sine. De har bestilt mat, drikke, møbler, kunst og alt annet hjem til døra si - de har vippset penger, arrangert koronerulling og spleis for å forsikre seg om at alle arbeidsplassene som skaper sentrum forblir. 

Så når du en dag bestemmer deg for å sette deg på flyet nordover igjen, ber jeg deg innstendig om å legge pessimismen igjen i Oslo, for her i Tromsø blomstrer både løvetann og optimisme.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse