Annonse
Så lenge KrF holder fast ved sine utdaterte verdi-konservative holdninger vil jeg advare mot et samarbeid mellom Arbeiderpartiet og KrF. Slik situasjonen er tror jeg det vil være en katastrofe for begge parti, skriver Kay Erling Ludvigsen. Foto: Scanpix

Nei takk, Hareide!

KrF er per dags dato et støtteparti til regjeringen bestående av Høyre, Venstre og FrP. Etter at Venstre gikk inn i regjering føler nok KrF på ensomheten som enslig støtteparti. Det er en krevende situasjon for mange i KrF å ha ansvaret for at deres erkefiende FrP har regjeringsmakt. Det har jeg forståelse for.

Den rausheten KrF ofte snakket om, drukner i fordømmelse av kvinner som vil bestemme over egen kropp. Den nestekjærligheten KrF ofte snakker om, drukner i avskyen for kjærlighet mellom mann og mann - og kvinne og kvinne.

Gjennom to stortingsvalg har kapteinen på skuta, Knut Arild Hareide, messet om sin ønskedrøm; en regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre. Men all den tid Høyre har klistret seg så til de grader inntil FrP, må dette kunne sies å bare være en uoppnåelig utopi.

Under Arendals-uka nå nylig ble Hareide nok en gang konfrontert med hva KrF så for seg av forpliktende samarbeid i tiden fremover. KrF og FrP sliter med hverandre, og det er nok hovedårsaken til at Hareide er så betenkt med å gå inn i regjering.

På den andre siden er KrF betydelig svekket som støtteparti all den tid Venstre er et regjeringsparti. De har ikke samme påvirkningskraft eller makt som de hadde i forrige stortingsperiode. Derfor går spekulasjonene nå ut på at Hareide muligens kan se for seg et samarbeid med Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiet og KrF har samarbeidet godt i enkelt-saker på Stortinget under Ernas regime. Det er likevel en vesentlig forskjell i å samarbeide i enkelt-saker –og det å inngå et mer formelt samarbeid som med tiden kan bety at for eksempel Ap og KrF kan sitte i samme regjering.

Knut Arild Hareide svarte at han holdt alle tre alternativene åpen. Enn så lenge. Under debatten på NRK i Arendal virket KrFs leder usikker og ukomfortabel med å svare på disse spørsmålene. Årsaken er enkel og forståelig; han leder et parti der medlemmene og kjernevelgerne er rykende uenig i politisk retning.

Jeg mistenker Hareide for å selv ønske en mer liberal retning i partiet. Det faller ikke i god jord hos mange i partiet. KrF lekker medlemmer til mer konservative alternativer som «De Kristne», og flere profilerte KrF-politikere har selv meldt seg ut av partiet den seneste tiden. Det burde bekymre partilederen.

Da det kom fram at KrFs familiepolitiske talsmann (som også er prest), Geir Jørgen Bekkevold, hadde viet et lesbisk par – eksploderte det i KrFs rekker. Mange medlemmer meldte seg ut av partiet, og stortingsrepresentantene kom med uttalelser som viste at splittelsen i partiet er høyst reell.

Hareide selv ville ikke svare på hva han syntes om dette, mens andre profilerte Krf-ere var tydelige på at de mente dette var brudd på partiprogrammet. Da Hareide selv skulle forklare seg under en rekke intervju under Arendals-uka, var det lett å se at han ikke var komfortabel med situasjonen. Han virket nervøs, utrygg og svak. Humoren og det gode humøret han er kjent for var borte.

For min del, som tillitsvalgt i Arbeiderpartiet, kan jeg ikke under noen omstendigheter se for meg at et forpliktende samarbeid mellom Arbeiderpartiet og KrF er fornuftig. Ja, vi kan samarbeide i enkelt-saker, men vi må innse at vi per dags dato står alt for langt fra hverandre både politisk og verdimessig.

Den rausheten KrF ofte snakket om, drukner i fordømmelse av kvinner som vil bestemme over egen kropp. Den nestekjærligheten KrF ofte snakker om, drukner i avskyen for kjærlighet mellom mann og mann - og kvinne og kvinne.

Så lenge KrF holder fast ved sine utdaterte verdi-konservative holdninger vil jeg advare mot et samarbeid mellom Arbeiderpartiet og KrF. Slik situasjonen er tror jeg det vil være en katastrofe for begge parti. Derfor vil jeg bruke enhver anledning jeg har som tillitsvalgt i Arbeiderpartiet, til å advare Arbeiderpartiets ledelse mot å inngå forpliktende samarbeid med KrF.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse