Annonse

Nei takk til samisk opplevelsessenter

Samer skal ikke være krydderet i en hyttelandsby, like lite som vi er et markedsføringsgrep for å selge kjøttboller.

Tanken om et samisk opplevelsessenter på Rávdnjemuotki/Finnheia for å bøte på inngrepene i området Sametinget har innsigelser om, lansert på Nordnorsk debatt av Lene Hansen og senere fulgt opp av nestleder i Tromsø AP, Tove Karoline Knudsen i iTromsø, bør snarest avskrives som et veldig dårlig forslag.

Å bygge en hyttelandsby i et område som både er beiteområde for rein, et område med samiske kulturminner og hyppig i bruk som frilufsområde, er i utgangspunktet en dårlig idé.

Å skulle rettferdiggjøre det ved å bygge et opplevelsessenter for turister rundt samisk kultur i nevnte hyttefelt, er en enda dårligere idé. Dette virker mest som et panisk forsøk på å rettferdiggjøre tap av reindriftsarealer. For om samiske produkter selges så gjør det vel ikke noe at de som lever av reindrift mister beitelandet?

Det ligger et stort paradoks i å tvinge samer ut av et område, for så å bygge et samisk opplevelsessenter på samme plass for å vise turister at vi har en rik kulturarv.

Samer skal ikke fungere som en turistattraksjon eller være krydderet i en hyttelandsby, like lite som vi er et markedsføringsgrep for å selge kjøttboller.

Sist jeg sjekket, var det ingen samer som klaget på at det ikke er nok plasser man kan brukes som en turistattraksjon i Tromsø.

Tromsøs samiske befolkning har bedt om et Samisk hus i flere tiår, som skal sørge for et tilbud innen språkopplæring, duodji, kultur og være en møteplass.
Om den politiske ledelsen vil bedre samers vilkår i Tromsø, er dette en naturlig plass å starte. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse