Annonse
Norge bør derfor være tilbakeholden med å la seg trekke inn i nye kriger. Foto: Forsvaret

Nei til USA-ledet konflikt med Iran

Norges rolle som fredsnasjon bør være å dempe militære konflikter og ikke støtte aggressiviteten som USA for tiden viser.

USA har som kjent trukket seg fra en internasjonal avtale mellom Iran og de faste medlemmene av FN’s sikkerhetsråd om at Iran stanser utvikling av atomanlegg som også kan brukes for å utvikle atomvåpen. Det finnes ingen bevis på at Iran har brutt avtalen, bare en påstand fra Israel. På denne bakgrunn har også Iran trukket seg fra avtalen og vi står overfor en farlig utvikling i området.

For å legge press på Iran, har USA innledet en boikott av Iran på en rekke områder. Iran har svart med aksjoner mot oljetransporten i Persiabukta, blant annet ble det norskeide skipet Front Altair angrepet og satt i brann. USA har sendt store styrker til området, blant annet hangarskip til en situasjon som lett kan føre til krig med Iran.

Skipet Front Altair er omtalt som norskeiet og indikerer at Norge bør ta et ansvar. Men hvor norsk er egentlig skipet? Det er riktig at skipet er eid av John Fredriksen, som er født i Norge, men som allerede i 2006 flyttet til Kypros og ble statsborger i Kypros. Rederiet hans, Frontline, er registrert på Bermuda og det finnes knapt en nordmann om bord i skipet. Det ville derfor være langt mer rimelig å be Bermuda om militær bistand enn Norge. Nå ser jeg selvsagt ikke bort fra at også norske skip under norsk flagg seiler i Persiabukten, men Iran ville opptre veldig dumt ved å angripe disse og derved bringe Norge inn i konflikten på USA’s side.

På invitasjon fra USA og Storbritannia, deltok Norge på et hemmelig møte i Bahrain 31. juli. Høytstående offiserer fra den norske marinen deltok og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier at Norge er åpen for å delta for å sikre fri seiling i Hormuz-stredet og i Gulfen. Arbeiderpartiets standpunkt er at deltakelse må være innenfor folkeretten og med FN-mandat. Norges rolle som fredsnasjon bør være å dempe militære konflikter og ikke støtte aggressiviteten som USA for tiden viser.

Norge har i senere år deltatt i 3 kriger, alle ledet av USA,  i Afganistan med soldater, i Irak med militære rådgivere og i Libya med jagerfly.  Dette har medført hundretusenvis av drepte og en destabilisering av samfunn, til dels med forverring av forholdene før den vestlige krigføring.

Norge bør derfor være tilbakeholden med å la seg trekke inn i nye kriger. Skal vi som fredsnasjon spille en konstruktiv rolle som fredsmegler, er det vanskelig samtidig å være part i konfliktene det gjelder.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse