Annonse
Jeg er enig med Jens Ingvald Olsen – og ikke med deg, forsvarsminister. Dropp planene og flytt anløp av ubåter til områder langt vekk fra der det bor og arbeider mange folk, og som er det eneste sted i Nord-Norge der vi kan redde livene til de alvorligst syke her nord, skriver Jarle Aarbakke.

Nei, vi ønsker ikke reaktordrevne ubåter ved Tønsnes kai

Det har vært mange henvendelser til Tromsø kommune om lakseslakteri på Tønsnes med videreforedling av produkter til kresne markeder globalt.

Forsvarsminister Frank Bakke Jensen (H) har i Nordlys 3. desember et svar til Jens Ingvald Olsen (Rødt) om reaktordrevne ubåter på Tønsnes industrikai. Forsvarsministeren stiller seg bak formelle prosedyrer og myndigheter og argumenterer for sikkerhet for Nord-Norges tettest befolkede område. 

Han understreker at  hans departement forholder seg til det kommunale selskapet Tromsø havn. Men han nevner møtet med meg som Tromsø kommunes representant på hans kontor i oktober som konstruktivt. Ja, vi opptrer dannet, og forsvarsministeren lyttet, men han gjorde ikke som vedtaket jeg formidlet fra Tromsø kommunestyre entydig ba om, nemlig: stopp planene.

I innlegget gjentar han det han presenterte på møtet. Men det overbeviste meg ikke da – og heller ikke nå – om at dette er noe annet enn et uklokt vedtak. Sikkerhetsmessig og politisk.

På møtet sa jeg blant annet dette: Da nyheten kom i vår om muligheten for anløp, sto prompte talspersonen for russisk utenriksdepartement på TV fra Moskva og fortalte om Tromsø som havn for amerikanske atomubåter. Vi som har arbeidet for Tønsnes som industriområde for fremtiden og ikke fortiden, vi så det globale markedet med et slag forsvinne som dugg for solen – for til eksempel matproduksjon. Det har vært mange henvendelser til Tromsø kommune om lakseslakteri på Tønsnes med videreforedling av produkter til kresne markeder globalt.

Mellom kommunestyrevedtaket og vårt møte i oktober, skjedde brannen i Breivika der den russiske tråleren til slutt sank etter at UNN var kritisk rammet og dels ute av spill med giftige gasser fra brannen. Ingen lover eller forskrifter var såvidt jeg vet brutt, men det brant allikevel – og det med et svært skadepotensiale.

UNN er tredjenivågarantisten for de alvorligst syke til enhver tid for hele Nord-Norge. Vi må ikke stelle oss slik at vi risikerer enda større katastrofer i dette området.

Så jeg er enig med Jens Ingvald Olsen – og ikke med deg, forsvarsminister. Dropp planene og flytt anløp av ubåter til områder langt vekk fra der det bor og arbeider mange folk, og som er det eneste sted i Nord-Norge der vi kan redde livene til de alvorligst syke her nord.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse