Annonse
Når jeg generaliserer om nordmenn, tenker jeg på de aller fleste flyreisene som de aller fleste nordmenn tar - mellom storbyer i Sør-norge, og mellom Sør-norge og utlandet. Jeg tenker ikke på folk uten noen alternativer i Finnmark, skriver Eivind Trædal. Foto: Norwegian

Neida, nordlendinger bør ikke skamme seg

Jeg er enig med Tone Angell Jensen i at nordlendinger ikke trenger å skamme seg for å fly der det ikke finnes alternativer. Nordlendinger fortjener grønne flyruter og togutbygging, ikke skam.

MDG støtter både utredning av Nord-norgebanen og grønnere flyreiser i Nord. Vi var det første partiet til å foreslå at Finnmark skulle bli testfylke for elektriske fly.

I en kronikk i VG på søndag, tok jeg til orde for at nordmenn bør kjenne mer “flyskam”, eller flyansvar, som jeg foretrekker å kalle det. Nordlys sin kommentator Tone Angell Jensen oppfatter dette som en blodig fornærmelse mot nordlendinger. Hun omtaler det faktisk som autoritært og totalitært. Den type useriøs ordbruk er en fornærmelse mot alle blant oss som har måttet leve i totalitære regimer. 

Men det er synd at Angell Jensen tenner på alle plugger på denne måten, for hele kritikken er basert på en misforståelse. Jeg er nemlig helt enig i at folk i Nord-Norge uten alternativer til fly, ikke bør skamme seg for sine innenlands flyreiser. Men de aller fleste flyreiser i Norge skjer mellom storbyene i Sør-Norge, eller fra Sør-Norge til utlandet. Det er altså ikke nordlendinger, men folk i Sør-Norge som i hovedsak rammes av min kritikk, og det inkluderer så klart meg selv. Kanskje burde jeg lagt inn et forbehold om nettopp dette. 

Men er det så navlebeskuende å skrive om “nordmenn”, men ikke ta forbehold om at en del folk i Norge ikke har noe alternativ til fly? Nei, det vil jeg ikke si. Over 90 % av nordmenn bor ikke “nord for jernbanen”. Jeg er selv fra Tvedestrand, der det er langt til nærmeste togstasjon, men vi har andre gode transportmidler til andre deler av landet. Når jeg generaliserer om nordmenn, tenker jeg altså på de aller fleste flyreisene som de aller fleste nordmenn tar - mellom storbyer i Sør-norge, og mellom Sør-norge og utlandet. Jeg tenker ikke på folk uten noen alternativer i Finnmark. 

Men når jeg først blir utfordra på dette, er det jo kjekt å kunne fortelle at MDG også har politikk for folk i Troms og Finnmark. MDG støtter både utredning av Nord-norgebanen og grønnere flyreiser i Nord. Vi var det første partiet til å foreslå at Finnmark skulle bli testfylke for elektriske fly.

Og til Angells utfordring, kan jeg opplyse om at MDG i 2016 hadde landsstyremøte i Narvik, noe som innebar 25 timers togtur for enkelte av delegatene. Vi er smertelig klar over hvor vanskelig det er å reise miljøvennlig i store deler av landet. Det er en av problemene vi jobber for å løse. Men fram til de er løst, må naturligvis også de fleste av våre nordnorske politikere må ta fly når de er på nasjonale møter i sør. Nordlendinger fortjener gode grønne løsninger, ikke skam for at fly er nødvendig i nord. Det får de med MDG

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse