Annonse
RØKKES HAVSENTER: Til lanseringen av skyskraperen i Bærum hadde Kjell Inge Røkke invitert statsminister Erna Solberg. Midt i bildet Nina Jensen, som er tiltenkt en sentral rolle i et bygg som skal huse et stort antall forskere, organisasjoner og bedrifter. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

Nesegrus panegyrikk

Bør ledelsen ved et universitet opptre som heiagjeng for finansmannen Røkke?

Kjell Inge Røkkes planer om «Verdenshavets hovedkontor» i Oslo vekker liten begeistring langs kysten.

Røkkes plan er at de 60 etasjene blant annet skal huse forskningsmiljøer, utdanningsinstitusjoner og investorer. I den hensikt å bidra til en «bærekraftig ressursforvaltning» av havet.

Etter planen skal en av Norges rikeste nå bruke tre milliarder kroner på prosjektet, fordelt over hele 19.000 kvadratmeter i Bærum.

Samtidig skal Røkke betale for byggingen og driften av et forskningsskip som skal ha hjemmehavn i Oslo og et mannskap på 30 og plass til 60 forskere.

Ved fiskeri- og havbruksmiljøene i Tromsø, Bodø, Ålesund, Trondheim og Bergen er det bekymring for kompetanseflukt fra miljøer som er bygd opp over tid.

Men signalene fra rektor Anne Husebekk ved UiT Norges arktiske universitet, er derimot positive.

Hun er ikke bare positiv. Husebekk er det man må kunne kalle direkte overstrømmende, ja rent ut panegyrisk til Røkkes storslåtte planer. Hun betegner Røkke som en uegennyttig filantrop, og kaller prosjektet en «gave fra himmelen».

Man kunne kanskje forvente en noe mer nøktern tone fra den øverste lederen for institusjonen som skal fremme kritisk tenkning i Nord-Norge. Å sammenlikne Trond Mohn med Røkke, slik Husebekk gjør, er i tillegg ganske tvilsomt.

Så vidt vi vet har for eksempel Mohn aldri blitt beskyldt for verken rovfiske eller kynisk utnyttelse av fellesskapets fiskeressurser. Man kunne forvente at Husebekk tok landsdelens historiske erfaringer med Røkke i betraktning, før hun deltar i en videre hyllest.

Professor Bjørn Hersoug ved Norges Fiskerihøgskole synes å ha et noe mer nøkternt syn enn Husebekk. Han peker på at Røkkes havsenter vil skape enda sterkere konkurranse om de smarteste hodene. Hersoug sier at det delvis blir et spørsmål om lønn, og der kan jo ikke Fiskerihøgskolen i Tromsø konkurrere med Røkke.

Vi undrer oss over UiT-rektorens nesegruse beundring for Røkke-falloset. I Tromsø finnes det nå havrelatert forskning med over 1000 ansatte som er bygd stein på stein over tid. Byen er dermed et naturlig norsk hovedkvarter for viktig kunnskap. Vi registrerer at Husebekk ikke ser noen farer ved at en privat aktør i Oslo forsøker å erobre denne posisjonen.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse