Annonse
DEN ANDRE BØLGEN: Ca. 800 000 mennesker venter ved Libyas kyst på bli tatt over Middelhavet av de kriminelle nettverkene av menneskesmuglere. Faren for at mange lider samme skjebne som migrantene på denne båten, er stor. Foto: Reuters

De neste bølgene

Er det mulig å stanse illegal migrasjon?

Vi lever i en tid der konfliktpotensialet på den europeiske scenen er større enn på lenge.

De internasjonale politimyndighetene, Interpol og Europol, har nylig publisert en rapport om migrasjonen mot Europa. Den konstaterer med nye data det som vel har blitt demonstrert til fulle i Middelhavet den siste uken:

Det kommer en ny bølge migranter til Middelhavets strender og den er ikke mindre enn den som kom fra Tyrkia til Hellas i fjor. Datainnsamlingen de internasjonale politimyndighetene har fått utført, forteller at det ved Libyas kyst venter minst 800 000 migranter på å få båtskyss og komme seg til Europa.

De blir «oppbevart» i leire som har fengselslignende forhold. Så snart de har fått en avtale med menneskesmuglerne og betalt i dyre dommer, begir de seg ut på en livsfarlig seilas.

Det norske supplyskipet Siem Pilot har reddet tusenvis fra drukningsdøden den siste tiden. Men minst 700 mennesker skal ha omkommet når de skrøpelige farkostene de blir stablet inn i har kantret eller sunket.

Vår egen innvandringsminister, Sylvi Listhaug, har vært på besøk helt nylig på Siem Pilot, og opplyser til norske media at svært mange av dem som ser ut til å komme nå, i hovedsak er økonomiske migranter.

Den nevnte politirapporten anslår at de fleste som kommer kjøper seg falske papirer, med nye identiteter. Det vil med andre ord bli problematisk å avgjøre hvem de er og hvor de egentlig kommer fra.

Selv om mange blir identifisert som mennesker som ikke har krav på beskyttelse, kan det være umulig å få disse returnert, fordi landene de kommer fra simpelthen nekter å ta dem tilbake.

Uansett er den andre bølgen migranter på vei. Og etter den kommer det nye bølger. Sahel-regionen i Afrika er et belte stater som strekker seg tvers over kontinentet sør for Sahara.

Flere av disse statene er i høy grad «failed states», ikke-fungerende stater som verken klarer å ta vare på sin egen befolkning eller forhindre borgerkriger og angrep fra islamistiske terrororganisasjoner som Al Shabaab og Boko Haram.

I denne regionen bor det i dag ca. 140 millioner mennesker. Befolkningsanslaget for Sahel i 2050 er at den vil vokse til 350 millioner.

Analytikere mener at frem til 2030 vil titalls millioner fra dette beltet ha beveget seg mot Europa.

Hvor vil den bølgen som kommer nå ta veien? Hvilke ruter vil denne migrantstrømmen ta?

Se, det vet ingen med full sikkerhet, men mange vil nok havne rundt i Europa. Italia kan umulig alene ta imot alle og også Skandinavia vil bli berørt.

Et av de ubesvarte spørsmålene for Norge er jo om den nordlige, arktiske ruten til Svartskog vil gjenoppstå. Svaret på det er det bare Vladimir Putins hemmelige politi, FSB, som vet.

For med sist høst på litt avstand er det liten tvil om at FSB orkestrerte hendelsene da den plutselige strømmen av migranter meldte seg på Russlands grense mot Norge.

Det er nok grunn til bekymring for norske myndigheter at FSB sitter med et «våpen» som lett kan brukes til å destabilisere forholdene på grensen i nord, hvis det skulle passe Russland slik. De avtalene som norske myndigheter har inngått med russerne, kan godt vise seg å være lite verd.

Er det mulig å stanse illegal migrasjon? Det er vanskelig å se hvordan det skulle kunne gjøres på kort sikt.

Å få kontroll over situasjonen i Syria og landene rundt, er et prosjekt som ingen kan tidfeste. Akkurat nå er det kampen mot IS som er topprioritert. Om den skulle være vunnet militært om et år eller to, vil ikke terrortrusselen i Europa dermed være eliminert.

Og med IS borte fra syrisk jord, vil konflikten mellom Assad og store deler av det syriske folket fortsatt være kilde til krig som kan drive stadig nye tusener på flukt.

Bedre står det ikke til i det muslimske Nord-Afrika, der de fleste statene går en uviss fremtid i møte etter den arabiske vårens kollaps. 

Over hele Midtøsten går den største og farligste konfliktlinjen av dem alle, kampen mellom sunni- og shia-islam.

Dette er en konflikt som har vart i 1400 år og de to ledende aktørene på hver side i dag er de regionale stormaktene Iran og Saudi-Arabia. Med dagens moderne krigsmaskinerier og den ubegrensede tilgangen på mere og flere sofistikerte våpen, er håpet lite om fred i regionen.

Vi lever i en tid der konfliktpotensialet på den europeiske scenen er større enn på lenge. Flyktning- og migrantstrømmer vil ikke bli borte, men vokse i den overskuelige fremtid.

Hvordan vi forholder oss til disse utfordringene vil definere hva slags verden våre barn og barnebarn får overlevert fra oss.  

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse