Annonse
En ny undersøkelse fra Norstat viser at Nord-Norge er den landsdelen hvor færrest mennesker tror det vil være mulig å nå FNs bærekraftsmål om å få slutt på kjønnsdiskriminering og barneekteskap. Skal vi få til endring må vi tro på at det er mulig, og vi må bidra, skriver Sofie Marie Aronsen. Foto: Colourbox

Nesten hvert andre sekund blir en jente giftet bort

Hvert år blir ca. 12 millioner jenter giftet bort som barn, noe som tilsvarer en jente nesten hvert andre sekund. Hva tenker du om det? Jeg blir i alle fall helt sjokkert!

Helt til i mai 2018 har det til og med vært lov å gifte seg som 16 åring i Norge! Takket være et enormt ungdomsengasjement fikk vi i «Wedding Busters» gjennom lovendring. Nå er aldersgrensen 18 år.

Skal vi klare å utrydde barneekteskap må alle jenter sikres skolegang og bli informert om rettighetene sine. Ved å sikre både jenter og gutter utdanning øker sannsynligheten for å få seg jobb senere i livet, og ikke minst bedrer det sjansene for en lønn man kan leve av.

Vi i Norge er vokst opp i et samfunn hvor vi fra tidlig alder blir lært at jenter og gutter er like mye verdt og kan gjøre de samme arbeidsoppgavene. Vi får høre at vi kan bli hva enn vi vil. Enten det er journalist, pilot, kirurg, sykepleier, lærer eller barnehageassistent. Tenk om du istedenfor fikk høre at du som 13 åring skal gifte deg og bruke resten av livet ditt på å jobbe i, for eksempel, en risåker. Det kan jo ikke bli oversett, at flere millioner mennesker tror det er normalt å bli gift med en mye eldre mann som barn? Jeg synes at dette er helt absurd! Selv om det ikke skjer i Norge, kan vi jo ikke ignorere et så stort brudd på menneskerettighetene.

Jeg har hørt historier om jenter som ikke kan være mer enn 18 år gammel, som ikke kunne telle og stolte derfor på de som fortalte at de var mye eldre. Hadde de hatt utdannelse kunne framtiden deres sett helt annerledes ut. De kunne unngått barneekteskap, fått utdannelse og en jobb som kunne forsørget de, og de kunne giftet seg når de var klare for det.

Utrolig mange jenter får ikke bestemme hvordan livet deres skal se ut. De må slutte på skolen fordi familien ikke har råd til det, de må gifte seg som barn, de får barn som barn, de må bli hjemme å jobbe på gården og når de blir eldre må de kanskje selge sin egen datter som barnebrud. Barneekteskap er altså en evigvarende vond sirkel og vi i «wedding busters» trenger din hjelp!

En ny undersøkelse fra Norstat viser at Nord-Norge er den landsdelen hvor færrest mennesker tror det vil være mulig å nå FNs bærekraftsmål om å få slutt på kjønnsdiskriminering og barneekteskap. Skal vi få til endring må vi tro på at det er mulig, og vi må bidra.

Jeg mener at norsk ungdom, både jenter og gutter må engasjere seg mer i kampen mot barneekteskap. Vi kan ikke akseptere at det årlig blir giftet bort 12 millioner jenter. Vi kan ikke akseptere at like mange «fremtider» blir ødelagt.

Så hva kan du som enkeltperson i lille Norge gjøre for å hjelpe disse jentene? Jo, du kan være med å spre budskapet! Engasjer deg mot at jenter blir giftet bort, hev stemmen eller meld deg inn i gruppen «Wedding Busters» på Facebook, der står du sammen med meg, og 3360 ungdommer fra hele landet! Vi kjemper aktivt for likestilling og mot barneekteskap. Er du med?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse