Annonse
Det er tydeligvis få ting som provoserer nettrollene like mye som ei etnisk norsk jente som har «sveket sin egen rase», som de så pent sier i kommentarfeltet. Foto: Paul Weaver

Slutt aldri å danse

Det vondeste med denne saken er enkelheten.

Kommentarene har kommet som en reaksjon på et fiktivt kjærlighetsforhold mellom en hvit og en mørkhudet person, og meningsløsheten av det gjør vondt.

Vi har visst det lenge. Under Norges overflate ligger det noe råttent som bobler og syder. Med jevne mellomrom kommer det et lite luftehull som gjør at denne ekle massen kan bryte gjennom overflaten i et forsøk på å forpeste alt det kommer over.

Helgens musikkvideo med harstadjenta Sophie Elise Isachsen og tromsøværingen Kingsford Siayor ble brukt som et beleilig luftehull. Det er tydeligvis få ting som provoserer nettrollene like mye som ei etnisk norsk jente som har «sveket sin egen rase», som de så pent sier i kommentarfeltet.

Likevel, dette er ikke den sedvanlige netthetsen man vet kommer etter visse meningsytringer. Dette er på et annet nivå - på linje med ekstreme islamisters holdninger. Drapstrusler, antisemittisme og praktisk talt bønner om gruppevoldtekt er bare noen få eksempler som kan bli dratt fram - i tillegg til de åpenbart rasistiske kommentarene. YouTube måtte stenge kommentarfeltet. Nå vurderes det anmeldelse av de verste kommentarene. Forståelig nok.

Jeg reagerer med sjokk og vantro når det senere kommer fram at brukere på onlineforumet 4chan har gått inn for en hetskampanje med mål om å spre hat mot paret i videoen på bakgrunn av rasistiske holdninger. Hva hetserne tror de skal oppnå med kommentarer som truer, sjikanerer og ødelegger en video som mange, spesielt unge mennesker, ville sette pris på, er for meg og heldigvis de fleste andre, uforståelig.

Det vondeste med denne saken er enkelheten. Det handler ikke om Israel/Palestina-konflikten eller ytringsfrihetsdebatten. Man skal tåle mye i ytringsfrihetens navn. Men kommentarene kommer ikke som reaksjoner på urett, urettferdighet eller kriminalitet. De har kommet som en reaksjon på et fiktivt kjærlighetsforhold mellom en hvit og en mørkhudet person, og meningsløsheten av det gjør vondt. Det at norske mennesker også er med på en organisert hatkampanje satt igang av brukere på en internasjonal nettside vitner om at det er noen holdninger i det norske samfunn som fortsatt må tas et oppgjør med. Det er ingenting som kan forsvare drapstrusler og voldtektsformaninger. Ikke på langt nær.

En viktig faktor her er anonymiteten både YouTube og 4chan tilrettelegger for. På 4chan kan man se hvilket land kommentatoren kommer fra, men navn trenger ikke oppgis. Det legger videre til rette for hatefulle ytringer om motdebattanter i kommentarfeltet - ofte basert på nasjonalitet. Dessverre gjør anonymitet terskelen lavere for å si ting man ellers ikke ville sagt.

Det er heller ikke til å stikke under en stol at disse menneskene som kommenterer hetsende, rasistiske ytringer er noen av dem som roper høyest om å bevare norske verdier. Hva dette betyr kan diskuteres opp, ned og i mente, men det er tydelig at menneskene det er snakk om trolig ikke har forstått hva konseptet «verdi» er.

Jeg håper Sophie og Kingsford fortsetter å danse med hvem de vil i framtida, og at PST klarer å spore opp de verste kommentatorene. De skal ikke få lov til å gjøre noe vakkert om til noe stygt.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse