Annonse
NM på ski på Storelva er en folkefest, og glimrende gjennomført av arrangørene. Foto: Torgrim Rath Olsen, Nordlys.

NM-triumf for Tromsø

NM på ski på Storelva er en kjempesuksess. Samtidig planlegger idretten for Barents Stadion på Tromsøya. Det kan virke råflott med to internasjonale arenaer i byen.

Kanskje vil det være et bedre alternativ for Tromsø å bruke ressursene på å videreutvikle det flotte NM-anlegget på Storelva og Kvaløya.

NM på ski i Tromsø ser ut til å bli en stor suksess. Publikum strømmer til og alt tyder på at dette blir en folkefest. Det er all grunn til å rose arrangørene for å ha lagt til rette for et mesterskap av høy klasse. Tromsø har det meste. Fornøyde skiløpere, ikke minst. Men fremfor alt høy kompetanse på gjennomføring av arrangementet, både når det gjelder teknikk og øvrig logistikk. I tillegg er både løypene og arenaen på Kvaløya av utmerket kvalitet. TV-bildene er spektakulære.

Det er ingen tvil om at Tromsø og Storelva kan og bør arrangere verdenscup-løp i langrenn. Therese Johaug er blant de som skryter Storelva skistadion og omgivelsene opp i skyene. Når lille Levi i Finland kan bli verdenscup-destinasjon i alpint, har Tromsø alle forutsetninger. Men først må en nasjonal, idrettspolitisk kamp vinnes. Norge har kun fire verdenscuparrangement i løpet av sesongen. Holmenkollen, Trondheim, Lillehammer eller Drammen. Tromsø må i så fall overta plassen fra en av disse. Da trenger skimiljøet i Tromsø støtte fra ledelsen i Skiforbundet. Dit er det langt fram. Omtrent som ei fem-mil, for å låne ski-språket.

Et sentralt spørsmål er om Tromsø kan finansiere et eventuelt verdenscup-arrangement. Her må næringslivet bidra, både lokalt og regionalt, men også nasjonale aktører. Da kan Tromsø lære mye fra Arctic Race, som har vært dyktige på å skaffe nasjonale alliansepartnere når det gjelder sponsorer og økonomi.  Samtidig er det nå slik at idretten i Tromsø planlegger for nytt Barents Stadion på Tromsøya, mellom Universitetet og Grønnåsen. Der legges det blant annet opp til ski- og skiskytteranlegg, et fullverdig stadion- og tribuneanlegg, en asfaltert rulleskiløype på tre kilometer og to langrennsløyfer på fem kilometer hver.

Hittil har det vært påfallende lite oppmerksomhet rundt at idretts-Tromsø ønsker å holde seg med intet mindre enn to fullverdige internasjonale arenaer for vintersport. Det kan virke litt råflott. Det er viktig å huske at dette må realiseres ved hjelp av offentlige midler. Det er nødvendig med en åpen diskusjon om dette er riktig prioritering, i en situasjon med intens kamp om knappe anleggsmidler. I tillegg kommer betydelige inngrep i friområdene på Tromsøya. Kanskje vil det være et bedre alternativ for Tromsø å bruke ressursene på å videreutvikle det flotte NM-anlegget på Storelva og Kvaløya.  

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse