Annonse
DAB-SKANDALEN: Mil etter mil med No Service – vår nye radiovirkelighet. Foto: Ola Solvang, Nordlys

No Service

DAB-skandalen er et faktum. Stortinget er ført bak lyset, skriver Ola Solvang.

Og så håper jeg inderlig at noen av de vi har stemt inn på Stortinget har vett til å sette på bremsene før DAB fantastene får klatret opp i mastene for å hive ned FM–senderne.

Jeg var lykkelig eier av en DAB–radio. Den sto innmontert i nybilen. Endelig DAB, og favorittkanalen, NRK Nyheter.

Gjennom østlandske flatbygder gikk det tålig bra. Ved Kongsvinger begynte det å hakke skikkelig. Noen meter inn i Sverige var det slutt. «No Service» rapporterte displayet på den fargerike fronten.

Sverige, og de fleste andre europeiske land har nemlig ikke innført DAB–teknologien, og Sverige har heller ingen planer om å gjøre det. Nylig vedtok en enstemmig Riksdag å skrote DAB for godt.

Kjipt for meg og mitt nye DAB–vidunder. Jeg opprettholdt radiotaushet i nærmere to døgn. Lydbøker hjalp meg å sluke mil gjennom de svenske skogene. Det var kveld da jeg krysset grensa til DAB–landet Norge ved Kilpisjärvi. Nå!

Men ikke. Det var fortsatt stille. Først et stykke etter Skibotn skjedde det noe. I stedet for No Service sto det nå Scan på displayet. Jeg slet litt med å komme forbi folkemusikk–kanalen, men rett før Skarvbergtunellen var jeg der: NRK Nyheter.

I tunellen var det stille, men radioen plukket opp signalet på utsida. Langs Lyngenfjorden var det imidlertid flusst med trøbbel. Hver gang veien svingte inn mot fjellet forsvant signalet.

Det var et lengre BBC–innslag om Brexit. Folkeavstemningen om EU. Da jeg omsider rundet Nordnes var jeg like forvirret som mange briter. Argumentasjonen fra debattantene smuldret opp i bruddstykker av setninger og digital støy. Innover Kåfjord ble det helt umulig. Det ble lydbok på siste etappe.

Dette er DAB, og det kommer ikke til å bli bedre. DAB–nettet i Norge er ferdig utbygget, og neste år starter arbeidet med å skru ned FM–senderne. DAB er framtida til tross for store feil og mangler, og at et stort flertall av befolkningen er motstandere av hele prosjektet. I en fersk meningsmåling publisert i Dagbladet fremgår det at 16 prosent støtter DAB–prosjektet, mens 65 prosent er mot. En pågående underskriftsaksjon på nett har betydelig oppslutning.

Det mest oppsiktsvekkende med DAB–skandalen er at et snevert fagmiljø på Østlandet har fått lov til å leke seg uhemmet med en vill ide om å skape en helt ny radiovirkelighet. De har samarbeidet tett med elektronikkbransjen som gnir seg i hendene over at folk nå blir tvunget til å skrote gulle gode FM–radioer, og kjøpe nye DAB–mottakere.

De som har ledet dette prosjektet har kunnet operere i en boble der mer underholdning for de få er satt foran hensynet til dekning, og radioens klassiske oppgave som formidler av viktige beskjeder til befolkningen i et grisgrendt fjell–land.

Stortinget er ført bak lyset. Politikerne har fått seg forelagt kart og beregninger, som kun har vært teoretiske. Det har knapt vært gjennomført feltarbeid for å verifisere at teoretisk dekning stemmer med virkeligheten. Så tilfeldig har dette vært at da Nordlys tidligere i vår spurte om dekningen i havområdene, innrømmet NRKs distribusjonssjef, Øyvind Vasaasen, at det hadde de glemt å sjekke.

I 2015 avleverte den svenske Riksrevisionen en knusende granskingsrapport over Sveriges planlagte DAB–satsing. Rapporten veide tungt da Riksdagen vedtok å skrote hele DAB–prosjektet. Revisorene konstaterte at overgangen til DAB neppe var samfunnsøkonomisk lønnsom. Den ville dessuten gi et mindre robust radionett, og dårligere områdedekning enn FM.

Områdedekningen er spesiellt viktig for de som hører radio når de er på farten, i bilen eller på tur i fjellet, der værmeldinga kan bety forskjellen mellom liv og død. Områdedekningen er også avgjørende for om folk i grisgrendte strøk skal kunne høre radio.

Den norske Riksrevisjonen har ennå ikke gått inn i DAB–prosjektet. Det burde riksrevisorene gjøre. Jeg er helt sikker på at det vil bli en interessant granskingsjobb. Og så håper jeg inderlig at noen av de vi har stemt inn på Stortinget har vett til å sette på  bremsene før DAB fantastene får klatret opp i mastene for å hive ned FM–senderne.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse