Annonse

Det viktigste mangler

Tromsø kommune har lyst ut stillingen som ny kommunedirektør, som vil ha det øverste ansvaret for den løpende driften av Tromsø kommune.

Merkelig nok har man unnlatt å legge tilstrekkelig vekt på den absolutt viktigste kvalifikasjonen, i en søknadstekst som er preget av en utrolig mengde ufokuserte og moteriktige honnørord. I verste fall kan det være en indikasjon på at man allerede er på ville veier. 

Det vil være en sensasjon om Tromsø kommune skulle ansette ny toppleder uten tung leder- og økonomierfaring fra kommunal sektor i Norge, og med resultater å vise til. Tromsø er Nord-Norges desidert største kommune og ikke et sted man kommer til for å lære. Det er sted man må komme ferdig utlært.

Det beste beviset på at kompetansen mangler i dag, er at ordføreren har leid inn ekstern revisor for å få skikk på økonomien.

Erfaringene de siste årene viser hvilke problemer som kan oppstå med en toppsjef uten ballast fra virkeligheten i kommune-Norge. Med forventede synkende skatteinngang de nærmeste årene vil en slik bakgrunn bli enda viktigere.

En formannskapsmodell forutsetter en sterk administrativ toppleder som kan rydde opp i en uklar organisasjonsstruktur i Tromsø.

Det har ført til at kommunens revisor gjentatte ganger de siste årene har måttet advare mot urealistiske budsjetter. Det var en luksus man kunne unne seg i en tid kommunen hadde penger på bok. Den tiden er nå over, trolig for godt.

Tromsø kommune trenger en nøktern kommunedirektør med dyp innsikt i kommune-Norge, med vilje og integritet, uten å la seg styre av lettsindige politikere. Den nye toppsjefen må raskt være i stand til å definere hvilket handlingsrom politikerne har.

Tromsø kommune har startet en prosess med å kutte årsverk, som bør fortsette for å bringe økonomien på fote. Dersom vi skulle nevne en tilleggs-kvalifikasjon, så må det være at en kommunedirektør i Tromsø har evnen til å bygge ny tillit i næringslivet. Flere saker den siste tiden tyder på at forbedringspotensialet er stort.

Tromsø kommune sine problemer kan ikke løses av en kommunedirektør alene, men en kommune uten en faglig sterk leder på toppen, har stor risiko for å grunnstøte.

Den forrige administrative toppsjefen kom fra en offentlig enhet som ikke klarer å bruke opp alle de statlige pengene sine. Et slikt eksperiment har ikke byens befolkning råd til en gang til. Det verste som kan skje er at hodejegerne kommer opp med en blåruss uten målbare og dokumenterte resultater fra tilsvarende stilling i kommunal sektor.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse