Annonse
PRISVINNERE: Dr. May-Britt Moser og ektemannen professor Edvard Moser ble tildelt Nobelspris i medisin. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Noen ganger er det ekstra stas å være norsk

For eksempel når nordmenn er best i verden, skriver UiT-rektor Anne Husebekk.

Nobelprisen er først og fremst en pris til ekteparet Moser. Prisen bidrar utvilsomt til å styrke norsk forskning og gjøre norske forskere stolte. Den viser at gode forskere som gis gode betingelser over mange år, kan bli verdensmestere og Nobelprisvinnere.

Noen ganger er det ekstra stas å være norsk. Det er blant annet når nordmenn er best i verden. Det er oftest knyttet til idrettsprestasjoner, men denne uken var det knyttet til fremragende forskningsinnsats; ekteparet May-Britt og Edvard Moser fikk Nobelprisen i fysiologi og medisin. Det er første gang nordmenn får denne prisen, og vi er stolte og glade på ekteparet Mosers vegne!

Hva ligger bak en forskningsinnsats som fører til Nobel-pris? Først og fremst mennesker som er svært kunnskapsrike og som har evnen til å stille gode spørsmål der kunnskap ennå ikke finnes. De drives av nysgjerrighet kombinert med evnen til å sette opp forskningsmodeller som vil bidra til å svare på de spørsmålene som stilles.

For ekteparet Moser handler forskningsspørsmålene om hjernens stedsans. Kunnskapen er viktig for å skjønne en helt grunnleggende hjernefunksjon.

Moser-gruppen består av ca. 100 forskere og betydelige laboratoriefasiliteter ved NTNU. Gruppen er finansiert av NTNU og mange kilder utenfor NTNU. Det er mulig fordi gruppen er god og vinner konkurranser om forskningsstøtte blant annet i Forskningsrådet og EU. Suksessen er knyttet til en betydelig, langsiktig og målrettet satsing på og i et eksellent forskningsmiljø ved NTNU.

Ved UiT finnes det en liten avlegger av Moser-miljøet i Trondheim: to fremragende unge forskere som bygger opp et hjernecelle-forskningsmiljø ved Det helsevitenskapelige fakultetet. Likeledes finnes det en Moser-avlegger ved UiO. Suksessen til ekteparet er dermed en nasjonal forskningssuksess, og Norge er i verdensklasse innen denne forskningen.

Nobelprisen er først og fremst en pris til ekteparet Moser. Prisen bidrar utvilsomt til å styrke norsk forskning og gjøre norske forskere stolte. Den viser at gode forskere som gis gode betingelser over mange år, kan bli verdensmestere og Nobelprisvinnere. 

Statsministeren vil bygge kunnskapsnasjonen Norge og i statsbudsjettet kom for første gang en ekstra bevilgning til de fem største universitetene for å bygge opp eksellente miljøer. Det er et skritt på riktig vei.

Gratulerer til ekteparet Moser og NTNU med Norges første Nobelpris i fysiologi og medisin.​

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse