Annonse
I KØ : Da koronaen rammet, ble titusener av mennesker kastet ut i arbeidsledighet over natta, og køen på NAV var lang. Men NAV har ikke gjort situasjonen mye lettere for dem. Foto: Sissel Wessel Hansen

Permitterte blir økonomiske korona-ofre

Hvem kunne tenkt seg at folk som blir arbeidsløse over natta, på grunn av et politisk vedtak, noen uker senere må gå til Frelsesarmeen for å få mat til seg selv og familien? I Norge i 2020?

Mens bedrifter og foretak fikk sin koronastøtte på rekordtid, venter permitterte arbeidstakere fremdeles på lønn for en hel måned.

Velferdsstaten har sviktet i en av sine viktigste pilarer, når titusenvis av mennesker ikke får den støtten de har krav på fra det offentlige.

Hvem kunne tenkt seg at folk som blir arbeidsløse over natta, på grunn av et politisk vedtak, noen uker senere må gå til Frelsesarmeen for å få mat til seg selv og familien? I Norge i 2020?

Noen har vært nødt til det, etter at lønna de har krav på uteblir.

Mens bedrifter og foretak fikk sin koronastøtte på rekordtid, venter permitterte arbeidstakere fremdeles på lønn for en hel måned. Det er mye penger for de fleste av oss.

 Nå hadde det selvfølgelig ikke hjulpet noen, om heller ikke bedriftene hadde fått sin kontantstøtte. Snarere tvert imot, det ville ført arbeidsplasser å komme tilbake til når krisa er over, rett i avgrunnen.

Og selv om det «bare» er knapt 20.000 bedrifter som har fått kontantstøtte, mot over 400.000 permitterte som har søkt om lønnskompensasjon, så er det interessant å merke seg hvem som har koordinert hjelpen og behandlet søknadene til arbeidsgivere- og takere.

Arbeidsgiverne kunne henvende seg til Skatteetaten. Det gikk stort sett på skinner å få pengene inn på konto i løpet av kort tid. For Skatteetaten er effektiv. Bare spør de som har fått restskatt. Etaten er i særklasse når det gjelder å effektuere vedtak.

Arbeidstakere er henvist til NAV. Det ble tidlig klart at antall permitterte kom til å bli enormt. Ergo burde det vært innlysende at man ville bli nødt til å jobbe annerledes.

Men det man fikk til på bedriftssiden med nye metoder, forenklet saksbehandling og fleksible løsninger, ble køddet skikkelig til i møtet mellom det babelske tårnet NAV og en byråkratisk nyvinning som bærer det informative navnet A-ordningen. Hit rapporterer arbeidsgiverne ansattes inntekter. A-ordningen ble til for at «offentlige instanser skulle ha datafangst mellom ulike ordninger.»

I denne situasjonen viste kvaliteten på datafangsten seg å være for dårlig til å kunne brukes som grunnlag for utbetaling av den første månedslønna etter permittering. Hva gjør man da?

-Man lager nå en helt ny ordning som det vanligvis tar lang tid å utvikle, forklarer arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen til bladet FriFagbevegelse. Det lyder illevarslende. Han skriver videre i en epost til bladet at den «nye ordningen har vist seg å være mer komplisert å utvikle enn NAV antok i starten». Det kan bety enda mer trøbbel, det gjenstår å se. Men det loves at ordningen skal være klar i første halvdel av juni.

Imens må folk vente. De har en hel månedslønn utestående. Det dreier seg om full lønnskompensasjon for de 20 første dagene etter permittering, en særbestemmelse i forbindelse med koronaen. Det går det fremdeles ikke an å søke om disse pengene. Dagpengene som følger etter denne perioden, blir utbetalt som normalt, merkelig nok. For dagpenger kjenner «systemet» til. Men de utgjør bare 62 prosent av lønna.

Det skal åpenbart ikke være lett å være permittert arbeidstaker.  Mange ble nødt til å søke om forskudd fra NAV siden lønnskompensasjonen har uteblitt. Og når dagpengene kom, var forskuddet trukket fra, slik Anita Enoksen opplevde. Nesten halvparten av dagpengene ble borte før utbetalingen, forteller hun til Nordlys. Dermed var hun, og titusenvis av andre, like langt: på kronisk etterskudd økonomisk. Nå er trekk-ordningen endret, men først etter betydelig press fra LO.

I NRKs Debatten og til VG fortalte lokale fagforeningsledere om medlemmer som sliter så tungt økonomisk, at de må få mat fra Frelsesarméen for å klare seg. Og at mange skammer seg sånn for å gå dit, at fagforeningsledere tilbyr seg å hente mat til dem. Saken har vakt oppmerksomhet og debatt, men i betydelig mindre grad enn alt sytet om hytteforbud og irriterende karantene-bestemmelser.

Er det mulig for beslutningstakere, som sitter i trygge jobber og har ansvar for tekniske løsninger for de som ikke lenger har jobb eller lønn, å forstå hvordan det kjennes når det bare er en hundrelapp igjen på kontoen? Er det mulig å forstå fortvilelsen når man ikke har penger til mat, husleie eller strømregning? Når man blir nødt til å ty til kredittkort eller forbrukslån, for å holde husholdningen gående, med svindyr gjeld som resultat?

Dette er helt uskyldige mennesker som nå plutselig har blitt sugd inn i ei nådeløs gjeldsfelle, opprettet av det offentlige. Det er lett å være forståsegpåer og mene at alle burde ha en økonomisk buffer for å takle situasjoner som dette. Men faktum er at svært mange arbeidstakere lever med at inntekter og utgifter går akkurat i hop.

Saken er en skandale. Men ingen beklager den. I stedet får de det gjelder høre at systemet «skal være klart i midten av juni».

Det trengs en nådeløs oppvask om et system som altså takler å utbetale dagpenger som utgjør 62,4 prosent av lønna, men er ute av stand til å finne løsninger for full lønn i 20 dager.

Det er en påkjenning å bli kastet inn i køa på NAV, over natta. Det burde vært en selvfølge at arbeidstakere ble behandlet på samme måte som arbeidsgivere når pandemien slår beina under en økonomisk. Likebehandling er en av velferdstatens fremste forpliktelser.

  

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse