Annonse
STORM: Idrettspresident Tom Tvedt er kraftig svekket, skriver Nordlys-redaktør Skjalg Fjellheim. Foto: Vidar Ruud.

Det er nok nå, Tom Tvedt

Komedien rundt Norges Idrettsforbund går fra vondt til verre.

Hver gang det åpnes en luke i Norges Idrettsforbunds julekalender, faller det nye skjeletter ut av skapet.

La det ikke lengre være noen tvil: Den grimme elendigheten som nå rulles ut fra regnskapsbøkene i Norges Idrettsforbund starter og stopper med den monomane forestillingen om at det på død og liv må arrangeres et nytt OL i Oslo eller et sted i gangavstand fra Frognerseteren.  

Det dype fallet for idrettstoppene skyldes nesten utelukkende denne olympiske parallellvirkeligheten som har slått rot på Ullevaal. OL-prosessene det siste drøye tiåret har avdekket en unik mangel på ryggrad i idrettsbevegelsen. Få har våget å heve stemmen mot prosjektene som har tappet idretten for tillit og troverdighet. Det har vært etterplaprernes store tidsalder i NIF.  

Evnen til å realitetsorientere seg i forhold til idrettens reelle behov har brutt helt sammen proporsjonalt med OL-fantasiene. De ekstravagante regningene fra Sotsji taler sitt tydelige språk. Kløften mellom idretten som folkebevegelse og dagens idrettsledelse har derfor blitt dyp og uoverstigelig.

I år etter år har man dyrket det selvgode bildet om at Norge, som en betydelig vinteridrettsnasjon, har en forpliktelse til å være vertskap for det dopingbefengte og korrupte IOC-sirkuset.

Problemet er bare at det på alle måter er en ulønnsom forestilling, som norske skattebetalere må betale for.  Alt tyder likevel på at idrettsforbundet fremdeles holder døra på gløtt for  OL-fantasiene rundt hovedstaden. He is dead, but he wont lay down.  Regjeringen burde nå sende Perspektivmeldingen ( de økonomiske utsiktene for Norge) i julegave som Special Edition til norske idrettsledere.

Tirsdag har vi latt oss underholde av at enda mer av prisen på kommunikasjonskatastrofen Oslo 2022 har sivet ut i dagslys. Til sammen har First House forsynt seg med 10 millioner kroner fra idrettens felleskasse.

10 millioner kroner! Dersom man regner 20 kr per vaffel må man selge 500 000 vafler for å tjene 10 millioner kroner. Dersom disse 500 000 vaflene er 0,7 cm tykke, utgjør det 3,5 km. (ifølge Faktisk).

Det absurde er hvordan NIF frivillig og rundhåndet har betalt for å bli ledet rett inn i et av de absolutt mest mislykkede kommunikasjons-prosjektene i Norge i moderne tid. For oss i nord er det dessuten verdt å merke seg at rausheten står i skarp kontrast til lommerusket NIF var villige til å bruke på Tromsøs 2018-søknad.

Ikke at OL i Tromsø var noe mer samfunnsnyttig enn OL i Oslo. Oslo var en fest idretts-fiffen brant for, mens Tromsø var noe de ønsket å torpedere fordi søkerbyen lå i «feil» del av landet, og kunne komme i skade for å gjøre hovedstadens søknad umulig.

Hva skal man si om et slikt taskenspill på toppen av norsk idrett? Tom Tvedt var en sentral del av idrettsledelsen som presset på for OL-kampanjen som er årsaken til en stor del av omdømmekrisen idrettsforbundet står i.

Tvedt har 1,5 år igjen av sin periode som idrettspresident. Selv vil han ikke gå av etter den siste tidens pinlige avsløringer, resultatet av en åpenhet han forøvrig har motsatt seg. Da bør han hjelpes ut på et ekstraordinært idrettsting. Idretten kan ikke gå videre med en idrettspresident som synes å være uten tillit både på grasrota og i det politiske Norge.

Dersom idrettskretsene og særforbundene skulle la ham få lov til å fullføre denne perioden, vil det være en mangel på dømmekraft som savner sidestykke i norsk idrett.

NIF har fått ny generalsekretær, og det ryddes nå opp i organisasjonen etter at Inge Andersen forsvant ut. Men jobben er ikke fullført før idrettspresident Tom Tvedt slår følge ut døra på Ullevaal Stadion.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse