Annonse
Fra lørdagens Arctic Pride-parade i Tromsø. Foto: Tobias Kvalvik Henriksen

Nok er nok!

Maria Graffs appell under Regnbuemessa i Tromsø Domkirke fredag kveld.

Historie er ikke bare det som har skjedd. Morgendagens historie er konsekvensene av våre handlinger i dag. Så hvordan vil du at historien skal være? og hvordan kommer du aktivt bidra til at skeives livsvilkår blir bedre?

Nok er nok! Du kjenner det i hele deg, når nok er nok.

Du finner deg bare ikke i det mer: Det som blir sagt om deg, måten de ser på deg og følelsen av urettferdighet. Når andre ikke har grenser for hvordan de kan behandle deg, så må du sette grensen selv.

Og når nok er nok, det er da du setter grensen. Og det var dit de var drevet, skeive som tok til gaten og demonstrerte utenfor homsebaren “Stonewall” i New York. Homofili var forbudt og Stonewall var et samlingspunkt for lesbiske,homofile, transpersoner, dragqueens, mannlige prostituerte og hjemløs ungdom. Folk Jesus sto opp for.

Opprøret startet som en reaksjon på et politiraid, og pågikk i to døgn. Det involverte harde gateslag med både brannbomber og steinkasting.

Det kom mye bra i kjølvannet av opprøret. Det ble startet tre aviser som hadde som hovedmål å sette skeives og liv rettigheter på dagsorden.

Engasjementet døde ikke ut, men førte til at de organiserte arbeidet i aktivistgrupper og organisasjoner for å kunne jobbe systematisk for bedre rettigheter og spredning av kunnskap.

Stonewall-opprøret har også fått direkte konsekvenser for oss. På årsdagen etter Stonewall (28. juni 1969) ble verdens første Pride-parade arrangert. Istedenfor å bøye sine hoder i skam, løftet de frem stoltenheten over å være skeiv og gikk for å ikke glemme de som kjempet.

Og her står vi i Tromsø, 50 år senere, og kan gå i parade. Man skulle kanskje tro, at nå 50 år senere, var homohets historie, men sånn er det ikke. Da vi i Skeiv Ungdom gikk i paraden her i Tromsø for ett år siden, opplevde vi at det ble ropt skjellsord etter oss. Vi blir også utsatt for sabotasje, når vi henger opp informasjonsplakater på skoler. Under Oslo Pride opplevde en kvinne å bli slått i ansiktet av en fremmed.

Homo er fortsatt det mest brukte skjellsordet i norske skolegårder. Det er mer enn dobbelt så høy risiko for selvmordsforsøk blant skeive som landets øverige befolkning. Som skeiv har du dobbelt så stor risiko for å bli utsatt for hatefulle ytringer, og risikoen er tre ganger så stor for at du skal bli utsatt for direkte trusler. Dette er en trist oppsumering av at homohets ikke er historie.

Historie er ikke bare det som har skjedd. Morgendagens historie er konsekvensene av våre handlinger i dag. Så hvordan vil du at historien skal være? og hvordan kommer du aktivt bidra til at skeives livsvilkår blir bedre?

Vi nærmer oss advent med stormskritt, og vi syns et vers fra adventssangen “Tenn Lys ” er en god inspirasjon for hvordan vi alle kan være et lys i verden.

Tenn lys, to lys skal skinne

for kjærlighet og tro

for den som viser omsorg

og alltis bygger bro

må fanger få sin frihet

og flyktninger et hjem

Tenn lys, for dem som gråter

og dem som trøster dem.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse