Annonse

Nok skittentøy å ta av

Debatten om islamske ekstremister, om hatretorikk mot vanlige muslimer og mobbing av innvandrere, er i gang.

Det er på tide å avvikle den politiske borgfreden etter 22. juli, og på høy tid å gå ekstremistene på klingen.

NRKs «Debatten» torsdag kveld var en interessant forestilling. Temaet var islamsk ekstremisme og hvordan vi skal hindre ungdommer å bli rekruttert inn i den voldelige fundamentalismen som Profetens Ummah hyller når de skjønnmaler terrororganisasjonen IS (tidligere ISIL). På tampen dro det seg skikkelig til da Frps Mazyar Keshvari brukte anledningen til å drive partipolitikk gjennom gjentatte angrep på Arbeiderpartiet. Det var Hadia Tajik som representerte Ap i panelet og hun valgte for en gangs skyld å snakke rett fra levra.

Først erklærte hun at der var befriende at en skikkelig skittentøyvask innad i det muslimske miljøet i Oslo ble brakt ut i offentligheten, gjennom debatten om hvem som må ta ansvar for at muslimske ungdommer blir offer for ekstremistenes retorikk om elendigheten i de vestlige samfunnene. Dernest tok hun selv et skikkelig oppgjør med det hun kalte Frps skittentøy, nemlig retorikken mot innvandrere og muslimer som gruppe. Tajik kunne fortelle at hun selv nylig ble angrepet av Frp-politikere for å fremme ikke-norsk kultur og andre grove påstander. 

Det kan forekomme rasistiske ytringer innad i alle politiske partier, mente Tajik, men Frp var det eneste partiet der slikt aldri ble tatt oppgjør med. Keshvari klarte å svare at ingen i Frp hadde angrepet Tajik på denne måten og dessuten hadde de beklaget det. Ikke direkte elegant parert.

Det er på tide å avvikle den politiske borgfreden etter 22. juli, og på høy tid å gå ekstremistene på klingen. Det gjelder både de fra ytterste høyre fløy, og andre Breivik-supportere, og de muslimske ekstremistene. Da må også Frp finne seg i at dobbeltkommunikasjonen sentrale talspersoner i partiet har drevet på med i årevis, får tåle å bli ettergått. Mye av kommunikasjonen om innvandrere og muslimer fra et av Norges største partier, har vært både stigmatiserende, fiendtlig og forenklet. Uttalelser fra enkeltmedlemmer har gått langt over streken, men blir aldri gjenstand for kritikk fra partiets organer. Denne skitne understrømmen bør et seriøst parti selv ta et oppgjør med. Det er mange i Frp som skammer seg over at dette ikke blir gjort. Men det er aldri for sent.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse