Annonse
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Noras kamp

Håndteringen fra forbundet kan komme til å koste dem den dyktigste landslagsspilleren Norge har. Mørk vurderer nå om hun skal fortsette på landslaget.

Mens #MeToo-kampanjen har blottlagt maktens misbruk i politikk, media, kulturliv og næringsliv der flere tusen mennesker har skrevet under opprop, deltatt i debatter og frontet saker, har håndballstjerne og landslagsspiller Nora Mørk kjempet en ensom kamp siden i høst.

Men egentlig er ikke Mørks sak så ulik de mekanismene som skjer når saker har blitt skjøvet under teppet av partiledere, medieledere eller HR-ansatte som har mottatt varsler om seksuell trakassering.

For nå kommer håndteringen av deler av Mørk-saken fra Håndballforbundet ut i flomlyset.

Mørk har siden før jul vært i forhandling med forbundet om tilfeller der de private bildene av henne skal ha sirkulert blant hennes egne kolleger - hos herrelandslaget i håndball. Forbundet skal ha fått varsel om saken allerede 30. oktober, ifølge Mørks opplysninger til VG.

I saken i VG tirsdag forteller Mørk at hun ga forbundet en frist for å uttale seg offentlig om håndteringen. Den var i dag. Mørk ønsker en offentlig beklagelse for at forbundet har brukt for lang tid på å behandle saken – og for at de ikke har tatt den på alvor. Men får det ikke. Mørk opplever at idrettslederne har forsøkt å dysse ned opplysningene hun har gitt dem, skriver VG.

De har tilbudt henne en privat beklagelse, en under bordet så å si, men ville ikke gi den offentlig. Nå tar de sterk avstand fra Nora Mørks situasjonsbeskrivelse, samtidig som de beklager at Mørk «opplever det annerledes».

Hvor mye verdt er en beklagelse du ikke kan stå for i offentligheten?

– De sier at det ikke er «hensiktsmessig» å komme med en offentlig beklagelse, men at jeg kan få en privat i stedet. Men for at jeg skal kunne gå videre, så er det hensiktsmessig for meg, siden jeg føler meg alene. Jentene og Thorir har vært fantastiske i denne saken, mens forbundet indirekte sier at «vi hører at du er seksuelt trakassert, men det er fint om du venter litt med det, for nå spiller herrelandslaget EM, sier hun til VG.

«Det overordnede for oss har hele tiden vært å ivareta Nora og håndtere saken på en så god måte som råd. Forbundsstyret i NHF tar sterk avstand fra Nora Mørk sine påstander. Det er naturligvis likevel beklagelig at Nora opplever det annerledes» skriver håndballpresident Kåre Geir Lio til VG.

Det har ikke vært noen stor kampanje rundt Nora Mørk sin sak, selv om tilfeller av hevnporno og spredning av private, intime bilder er både straffbart og et økende samfunnsproblem. Den har ikke blitt koblet til #MeToo direkte.

Strukturene som definerer Mørks sak som en «privatsak» er likevel de samme. Forbundet ser ut til å beskytte seg selv og de eventuelle spillerne på herrelandslaget som har spredt bildene – heller enn å bruke ressurser på å støtte opp om Mørk. Mørk ba om økonomisk støtte til juridisk bistand i saken, men det ble avslått. De mener spredningene av de private bildene er en privatsak for Nora. På samme måte som at ledere har sett vekk fra saker med tilfeller av seksuell trakassering på arbeidsplassen, for eksempel. Men det er nye tider. Mørk vil ikke gå og skamme seg i en krok. Hun nekter å la makta skyve ansvaret over på henne. For det løper hun en dobbel risiko. Både som arbeidstaker og som privatperson. For det kan bli lett for opinionen å akseptere at dette er en privatsak, at hun må stå alene.

Forbundets håndtering har tvunget Mørk ut i offentligheten, for hun ønsker selvsagt å forsvare sin integritet. Hun ønsker å legge det bak seg, men trenger at arbeidsgiveren gir henne tryggheten tilbake. President Kåre Geir Lio sitt svar i VG kan framstå som et forsøk på å skyve alt ansvaret over på Mørk.

Håndteringen fra forbundet kan komme til å koste dem den dyktigste landslagsspilleren Norge har. Mørk vurderer nå om hun skal fortsette på landslaget.

Man kan bare ane hvilken pine dette gir landslagssjef Thorir Hergeirsson. Og kanskje er det tøft for herrelandslaget som er midt i et mesterskap.

Det er likevel ikke de som kjemper en kamp nærmest helt solo.

Det er forstemmende hvor alene Mørk nå står. Jo, det har vært noen venninner og lagkamerater – og advokat John Christian Elden. Da Mørk først fortalte om hackingen av telefonen og spredningen, skrev VG at hun fikk massiv støtte.

Men arbeidsgiveren til Mørk kom for seint på banen. Det framstår som om de skjuler seg bak et pågående mesterskap. Mens Nora Mørk jobbet hardt for å innkassere VM-gull (som ble sølv) før jul, klarte ikke forbundet og håndballpresidenten å skape den nødvendige tryggheten og tilliten for Mørk på hennes arbeidsplass.

Det er feigt, unnvikende og svakt lederskap.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse