Annonse
NORD-NORGE-BYEN: Nord-Norge på en ny måte, med de tre fylkene omplassert til en "by". Illustrasjonen er laget av Kine Yvonne Kjær. (NB: Nede i artikkelen kan du se det samme bildet i fullt format)

Nord-Norge er en by!

​​​​​​​Forestill deg at Nord-Norge er en by. Tenk deg å ha Henningsvær rett borti gata, eller Varanger som en egen bydel på nordøst-kanten. Ville vi kranglet like mye dersom alle Nord-Norges innbyggere hadde bodd i samme by? I en mellomstor by i europeisk sammenheng med rundt 480 000 mennesker. Neppe!

Brødtekstbilder: 
Illustrasjon: Kine Yvonne Kjær
Ingen andre sektorer har så mye nordnorsk samarbeid som kultursektoren. Innen film, visuell kunst, litteratur, scenekunst og musikk kan vi telle om lag 20 kultur- og kulturnæringsorganisasjoner.

Vi ville vel heller følt oss stolt og rik – med de fantastiske bydelene, strøkene og gatene byen vår kunne by på. Kan det bli kulere enn Trænafestivalen, Riddu Riđđu og Sørøyrocken. Akkompagnert av nordlys og midnattssol og med fugletitting, hvalsafari og fiske. Grøntarealer med multer, tyttebær og sopp. Til glede for både for oss selv og besøkende.

Tenk, for en by det ville vært! For et mangfold og for noen ressurser byen ville hatt, og for en strategisk beliggenhet. Uslåelig! Det ville vært verdens nordligste by, verdens lengste by og Norges nest største by. Hele verden ville vite av den, drømme om å besøke den, og like den på Facebook.

En by har forresten ikke tog, den har metro. På skinner og til vanns, gjennom berg og over fjorder. Verdens lengste og mest spektakulære metro. Med forbindelser til Sverige, Finland og Russland. Og med Nordøstpassasjen er vi nesten nabo til Kina og Japan. Oj, oj, oj, for en vidstrakt by!

Smak litt på den

Det har å gjøre med persepsjon. Vi kan ikke forandre verden, i alle fall ikke mer enn litt av gangen. Men vi kan forandre hvordan vi ser ting. Det finnes gode eksempler på det. På slutten av 1980-tallet introdusere vi norsk laks til sushi i Japan. Japanerne fnyste av det; «Vi spiser ikke laks rå». «Det har vi aldri gjort og det kommer vi ikke til å gjøre», sa alle. Vi ga dem smakebiter. «Det lukter elv og gress» sa en, «fargen er ikke rød nok og fettet sitter feil» sa en annen, «hodeformen er rar» sa en tredje. «Jeg skal spise hatten min hvis dere får det til» sa én importør, «Jeg skal løpe naken gjennom Ginza», sa en annen. Så lo de alle.

Vi mente vi hadde en god sak og ga oss ikke. Det tok ti år å få japanerne til å se laksen med et annerledes blikk, endre persepsjonen. I dag er laksen like populær som tunfisk til sushi og sashimi. Idéen var så bra at den skapte en sushibølge som tok verden. Kan vi få 125 millioner japanere til å se laksen med nye øyne, så kan vi vel få en skarve halv million nordlendinger til å se at Nord-Norge er en by. Ikke 87 kommuner og to-tre fylker, men én kommune og én by. Smak litt på den!

Føl deg rik

«Det er latterlig langt mellom husene, mellom gatene og mellom bydelene», sier du. Ja, hva så! Gjør det noe? En som bor på Frogner drar ikke til Vålerenga hver dag, eller til Holmenkollen. Men det er tilgjengelig. Det er i din by. Vil du utforske byen din så kan du det. Og det burde du kanskje gjøre oftere. Nyte de ulike tilbudene i byen din. Føle deg rik og samtidig berike. «Hvor skal kulturhuset ligge – og sykehuset?», sier du, «Og hva med bystyret og kommuneadministrasjonen – og byvåpenet?». «Nord-Norge-navnet er for oppbrukt, hva med Norby?» sier du.

Nei, ikke la oss gå i lokaliseringsdebattfellen navnediskusjonsfellen. Det er tross alt bare snakk om plasseringer i og administrasjon av én og samme by, det skal vi få til. Det viktige nå er å endre persepsjonen. Det er et valg, en treningssak. Nord-Norge er en by! Holde den tanken i hodet, lenge – og se hva som skjer!

Kulturen går foran

Ingen andre sektorer har så mye nordnorsk samarbeid som kultursektoren. Innen film, visuell kunst, litteratur, scenekunst og musikk kan vi telle om lag 20 kultur- og kulturnæringsorganisasjoner. De omfavner hele landsdelen, og bidrar til at skjøre men svært samfunnsnyttige bransjer fungerer.   

Svært mange av disse samarbeidene har blitt til gjennom Landsdelsrådet for kultur og Den nordnorske kulturavtalen i et unikt samarbeid mellom de nordligste fylkene. Vi finner ikke tilsvarende i andre regioner – på Vestlandet, Sørlandet eller Østlandet.

Og sjekk andre sektorer! Hva har sjømatnæringen, forskningen, olje- og gass, maritim industri eller IKT av tydelige nordnorske fellesorganer – som betyr noe? Hvor ofte møtes nordnorsk restaurantnæring eller nordnorske media for å drøfte felles muligheter og utfordringer. Saken er den at kultursektoren opererer i en helt annen divisjon, milevis foran de andre. Sånn sett spiller allerede kunst og kultur sammen som om Nord-Norge er en by.

Det skulle bare mangle at kunsten og kulturen går foran. Den gjør en viktig jobb. Det må den krediteres for.

Og husk: Nord-Norge er en by!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse