Annonse
Vakkert - men er det slik at smått alltid er godt? NHOs kommunebarometer gir all grunn til å stille spørsmål ved det. Bildet er fra Hamarøy i Nordland, som kom på 293.plass i årets kommune-NM. Foto: NTB Scanpix

Nord-Norge som jumbo

Kan kommune-NM bli en vekker for nordlendinger som tviholder på svulstig distriktsromantikk?

Selvgode og arrogante nordnorske lokalpolitikere har stått i kø for å rose sin egen fortreffelighet

Blåmandagen kunne ikke blitt stort verre for bodøværingene. Dagen etter at TIL feide Glimt av banen på Aspmyra, la NHO og Visindi Analyse frem sitt årlige kommunebarometer. Også kalt kommune-NM.

Det viser at Tromsø framstår som den suverent mest attraktive kommunen i Nord-Norge. Langt foran Bodø, og milevis foran andre nordnorske kommuner. Tromsø kommer på 29.plass av de 428 norske kommunene.

Det er ikke til å legge skjul på at den store andelen offentlige arbeidsplasser, og særlig UiT Norges Arktiske Universitet, er den viktigste driveren bak disse tallene. Tromsø scorer meget høyt på kunnskap og kompetanse. Når et nytt semester åpner om en uke, er UiT landets tredje største universitetet med 16.000 studenter.

For de fleste andre kommuner i Nord-Norge må NHO-barometeret være nedslående lesning. Foruten Tromsø er det ingen som når topp 50. De fleste plasserer seg fra 250. plass og nedover mot bunnen på NHOs barometer. 21 av 24 kommuner i Troms er rangert i nedre halvdel i kommune-NM. Det gjennomgående bildet er at de største kommunene kommer best ut og anses som mest robuste.

Det hadde man kanskje ikke forventet etter måneder med høystemt distriktsromantikk, knyttet til den offentlige debatten om kommunereformen.  Det har nesten ikke vært grenser for hvor utrolig stimulerende livet i en nordnorsk distriktskommune er.

Selvgode og arrogante nordnorske lokalpolitikere har stått i kø for å rose sin egen fortreffelighet. Jo mindre kommunen er, dess bedre, har vært budskapet. Og naboen har i allefall ikke noe som kan gjøre oss bedre!

Så idyllisk har man det, at ikke en eneste kommune verken i Nordland eller Troms har sagt ja til sammenslåing med en annen kommune.  I Finnmark skal riktignok Kvalsund og Hammerfest slå seg sammen. Mye tyder på at det blir det eneste frivillige ekteskapet i hele den nordlige landsdelen.

For mange kommuner har det å stå på ROBEK-listen blitt en slags normaltilstand.  Det går da rundt på et vis uansett, så lenge de statlige overføringene er stabile, selv om folketallet går jevnt og trutt nedover. Noen steder kan bosetting av flyktninger til en viss grad kompensere for at de unge flytter vekk.

Det faktum at det blir færre og færre innbyggere som betaler skatt for å opprettholde velferden, er tross alt et problem man kan overlate til den neste ordføreren å håndtere.

NHOs kommunebarometer er en realitetsorientering for alle som lar seg forføre av slagordene om Nord-Norge som vinnerregion eller «gullkyst». Prognosene viser dessuten at landsdelens andel av nasjonens samlede befolkning vil fortsette å gå ned. Dermed blir den viktigste oppgaven fremover å få mennesker til å flytte hit.  Men da må det ligge en erkjennelse i bunnen av at man må skape noe selv for å opprettholde bosettingen. Det må ganske enkelt tas et krafttak for å øke den private verdiskapningen, og gjøre kommunene attaktive for privat kapital og investeringer.

Nord-Norge trenger altså ordførere som jobber like hardt for å skape varige, private arbeidsplasser som for å beholde tre eller åtte offentlige arbeidsplasser i kommunesenteret.

Sist lørdag lyttet jeg til en glimrende radiodokumentar på NRK P2 fra øyriket Bulandet på Vestlandet.  NRK-reporter Helge Lyngmoe tok oss med til et sted som har de fleste odds mot seg, ytterst i havgapet.  Der man er uten fastlandsbindelse og turen til nærmeste by, Bergen, tar hele fire timer.  Men på Bulandet myldret det av næringsaktvitet, skaperkraft og ideer, av dugnadsånd og mennesker som skaper arbeidsplasser for seg selv og andre.

De naturgitte forutsetningene er ikke så ulikt kysten i Nord-Norge. Men hvorfor er det slik at Bulandet og Askvoll kommune slår “knockout” på de aller fleste nordnorske kommunene i kommune-NM?

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse