Annonse
Flystasjonene på Andøya og Bardufoss med Orion overvåkingsfly og Bell-helikoptre. Foto: NTB Scanpix / Forsvaret

Er ikke dette viktig for Nord-Norge?

Er ikke Andøya flystasjon med maritime overvåkningsfly og Bardufoss flystasjon som Forsvarets hovedbase for helikopter viktig for Nordnorsk råd og Agenda Nord-Norge?

Nils Johan Aarsæther professor ved UiT innen samfunnspolitikk sier at Nord-Norge ikke har hevet seg over småkrangling og tar løs på de store problemene, som for eksempel nedbyggingen av et helt lokalsamfunn på Andøya. Uenigheten mellom fylkesråden i Nordland og fylkesråden i Troms om hvor den fremtidige fylkesgrensen skal gå kaller han gjørmebryting og en forbannelse som svekker omdømmet til Nord-Norge.

Så lenge Nord-Norge ikke har toneangivende politikere og næringsliv som taler Nord-Norges sine saker taper landsdelen. Landsdelsutvalget er nedlagt, Nordnorsk råd etablert i 2014 synes ikke å komme til enighet og Agenda Nord-Norge en felles nordnorsk koblingsarena skapt av LO i Nord-Norge, NHO i Nord-Norge og Sparebank 1. Nord-Norge sitter stille i båten.

Et forlik mellom Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet om Langtidsplanen for forsvarssektoren (LTP) har ført til at hovedbasen for Forsvarets helikopter flyttes ut av landsdelen. Dette skjer selv om Nordland fylkesting og Troms fylkesting har bedt regjeringen om å utvikle hovedbasen for Forsvarets helikopter lagt til Bardufoss flystasjon med kompetansearbeidsplasser og kunnskapsutvikling.

Et gryende flyindustrielt prosjekt med offentlig-privat samarbeid i regi av selskaper som Aerospace Industrial Maintenance Norway eller Kongsberg Gruppen, som også eier 49.9% av Patria, kan nå bli vanskelig å realisere i Indre Troms.  Likeså førte forliket om LTP til at Andøya flystasjon legges ned. Er ikke Andøya flystasjon med maritime overvåkningsfly og Bardufoss flystasjon som Forsvarets hovedbase for helikopter viktig for Nordnorsk råd og Agenda Nord-Norge?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse