Annonse
Hamarøy er en av mange kommuner med nedgang i innbyggertallet i 2019.

Nord-Norge som skatteparadis

Personrettet skattelette for hele Nord-Norge kan skape en enda vanskeligere situasjon i Finnmark, advarer Nordlys på lederplass.

Befolkningsutviklingen i Nord-Norge får nå politisk oppmerksomhet. Statsminister Erna Solberg (H) er kalt inn til Stortinget for å svare på hva regjeringen vil gjøre med utfordringen.

Så langt i år har nærmere 2500 personer flyttet fra Nordland, Troms og Finnmark. Samtidig fødes det færre barn og færre kommer flyttende til. - Vi kan ikke vedta bosetting, kontrer regjeringen.

Men sentralisering av statlig sektor, inn til byene og ut av distriktene, og ut av landsdelen, er villet politikk. Den rammer også grunnlaget for sysselsetting mange steder i nord.

I kjølvannet av SSBs befolkningstall har enkelte foreslått å lage et nordnorsk skatteparadis. At man bare ved å bo i nord, skal betale mindre skatt enn i sør. Skattelettelser for hele den nordnorske befolkningen er et besnærende tiltak, som kan virke lett å ty til.

Det betyr ikke at det er et godt tiltak. Før man kan identifisere hva som kan bøte på flyttestrømmen, må vi finne ut hvilke krefter det er som trekker folk ut av landsdelen.

Er det jobbtilbudene, er det sammenslåing, er det distriktspolitikken, er det utdanningsmulighetene, er det klimaet? Hva er det som gjør at hele Nord-Norge lekker som en sil? Dette vet vi foreløpig lite om.

Å gi skattelettelser med rund hånd trenger ikke å resultere i regional utvikling. Jonas Stein ved UiT Norges arktiske universitet, har sett på virkninger av dagens tiltakssone i nord. Han stiller spørsmål ved de langsiktige effekter av skattelettelsene.

Dessuten vil skattelettelser til hele landsdelen kunne ytterligere begrense de effektene som tross alt har kommet av tiltakssonen Nord-Troms Finnmark. Det er det grunn til å advare mot punktering av disse virkemidlene.

Da vil de sentrale kreftene i storbyene Tromsø og Bodø bli enda mer synlige. Når du får nesten like store skattelettelser i Tromsø, som i Båtsfjord, vil enda flere velge byen.

Hvis Nordland, Troms og Finnmark er enige om at befolkningsvekst er det viktigste politiske målet for landsdelen, har de nå en gyllen sjanse til å snakke sammen, undersøke årsakene og finne de politiske tiltakene. Et skatteparadis i nord vil ikke være svaret.

Når fødselstallene har falt dramatisk i Nord-Norge er det gjennomtenkte tiltak som gjør at barnefamilier blir i landsdelen og får flere barn, som vil være de mest effektive tiltakene. Men å gjennomføre endinger i panikk, er det grunn til å advare mot.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse