Annonse
Øverst fra venstre: Anita Sollie (Rana), Jo Inge Hesjevik (Lakselv), Daniel Bjarmann Simonsen (Bodø), Vanja Terentieff (Tromsø) Geir Ove Ystmark (Evenes) og Kristoffer Kanestrøm (Tromsø) er blant de nordnorske navnene som kan styrke regjeringsapparatet, mener Nordlys.

Nord-Norge svekket i regjeringen

Det nordnorske fotavtrykket i regjeringen er svekket.

I løpet av relativt kort tid har flere nordnorske navn forsvunnet ut av regjeringsapparatet. Det gjelder ikke minst den markante statssekretæren Sigbjørn Aanes, som i en årrekke var Erna Solbergs nærmeste rådgiver. Vesterålingen er småbarnsfar og ønsker mer tid med familien.

Også andre statssekretærer som Grethe Ellingsen, Tom-Cato Karlsen, Ronny Berg og Elnar Remi Holmen har nylig forlatt regjeringsapparatet og reist hjem til Nord-Norge.

For en tid tilbake gikk et annet sterkt nordnorsk kort, Tord Lien, av som olje og energiminister for å bli NHO-direktør i Trøndelag.

Til tross for at både Per Sandberg og Per-Willy Amundsen fremdeles er statsråd, finnmarkingen Frank Bakke Jensen har blitt forsvarsminister, og Frp-politiker Line Miriam Sandberg fra Senja nylig har blitt utnevnt til statssekretær i Helsedepartementet, har det nordnorske fotavtrykket i regjeringsapparatet i sum blitt svekket når så mange statssekretærer forsvinner ut. 

Det er ingen tvil om at det er viktig for landsdelen vår at personer med førstehånds kjennskap til Nord-Norge, sitter tett på den politiske makten. Spesielt når det gjelder samferdsel, arbeid og næringsliv har dette stor verdi. Statssekretærer har gode nettverk og kan også fungere som døråpnere inn til embetsverket, en rolle som ikke kan overvurderes.

Mangelen på stemmer fra Nord-Norge i og rundt den nasjonale politiske makten er imidlertid ikke et Høyre og Frp-problem, det er et nordnorsk problem.

I flere partier ser man stadig oftere hvordan dyktige navn med innflytelse velger andre karriereveier enn politikken. Da blir det desto viktigere at landsdelen har sterke navn i randsonen ute i fylkene som blir lyttet til når de viktige beslutningene blir tatt.

Det betyr for eksempel at vi trenger lokal- og regionpolitikere i Arbeiderpartiet som kan påvirke  avgjørelser som tas av Erna Solbergs mannskap, og ikke sitter stille i båten og venter på at deres parti skal vinne regjeringsmakten en gang i fremtiden.

Vi mener likevel at det viktigste er at både Høyre og Frp i større grad må se mot nord når nye statsråder og statssekretærer skal utnevnes. Den sterke økonomiske veksten i landsdelen er i seg selv et argument for nordnorsk tilstedeværelse i styringen av landet.

Akkurat nå finnes det utvilsomt flere nordfra som kan gå inn og styrke regjeringen. Fra Frp ville erfarne politikere som Kristoffer Kanestrøm og John Roald Karlsen vært sterke navn. Fra Høyre er det flere aktuelle med solid politisk erfaring. Blant andre Geir-Inge Sivertsen, Anita Sollie, Daniel Bjarmann Simonsen, Eivind Holst, Vanja Terentieff, Jo Inge Hesjevik og Line Fusdahl.

Og nordnorske navn burde være aktuelle når Venstre nå skal inn i regjering med flere statsråder. Geir Ove Ystmark ville for eksempel blitt en utmerket fiskeriminister, mens både Trine Noodt og Jonas Stein kan levere godt som statssekretærer.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse