Annonse
LEDELSEN i AP: Arbeiderpartiet har alltid vært det samfunnsbyggende partiet i nord. Skal vi få Nord-Norgebanen på skinner, sitter Ap med nøkkelen. Fra venstre nestleder Bjørnar Skjæran, partisekretær Kjersti Stenseng, nestleder Hadia Tajik og partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Arbeiderpartiet

Ap får Nord-Norgebanen på et fat

Arbeiderpartiet gjør det dårlig på meningsmålingene i nord. Partiet trenger en Sak med stor S som vekker engasjement i landsdelen. Høyre har resignert, og Nord-Norgebanen er som skapt for Ap.

Arbeiderpartiet trenger en Sak med stor S. De får Nord-Norgebanen på et fat nå.

Arbeiderpartiet i nord har det ikke greit på meningsmålingene for tiden. Partiet er i fritt fall i alle de tre nordligste fylkene. Ap, som i årevis har vært en bastion i Nord-Norge, har mistet grepet om velgerne.

Årsakene er mange. Det som er sikkert, er at partiet sårt trenger en samlende sak å satse på i nord. En slik sak er Nord-Norgebanen.

Det er litt ubegripelig at partiet virker så tafatt i et spørsmål som nå er kraftig aktualisert. Partiets stortingsrepresentanter fra landsdelen har vært mer eller mindre tause, men unntak av Cecilie Myrseth og Martin Henriksen fra Troms. NRK Nordland har gjort en god jobb med å hente inn synspunktene til de 20 kvinner og menn representerer landsdelen på Stortinget. Men strengt nok burde vel utspill og leserinnlegg om saken ha florert for lengst?

I stedet ser Ap ut til å være på tur inn i en ny ørkenvandring av en valgkamp, uten evne til å begeistre eller overbevise velgerne. Partiet markedsfører gratis skolemat og satsing på eldreomsorgen, og vil ha slutt på privatskoler. Dessuten skal kollektivtrafikken styrkes, samtidig som man vil «Styrke politi, beredskap, helsetjenester, bredbånd og verdiskaping i distriktene», slik Aftenposten har oppsummert ett av ni punkter i programmet.

Kjente løfter. Men har de appell?

Under valgkampen for to år siden, med det meningsløse slagordet «alle skal med», gikk partiet ut med løfte om 15 milliarder i skatteskjerpelser. I programkomiteen må de ha vært temmelig sikre på at landets befolkning bare satt og ivret etter å få lov til å betale mer skatt. Det kan hende viljen er til stede, men folket fikk aldri vite hva pengene skulle gå til. Hadde man hatt øremerkede tiltak som velgerne kjente seg igjen i, kunne dette kanskje ha virket. I stedet ble det en gedigen flopp.

Arbeiderpartiet var det samfunnsbyggende partiet i hele etterkrigstiden, ikke minst i et Nord-Norge som lå nede for telling. Viljen til å satse på næringsliv og industri var stor. Visjonære reformer ble iverksatt. Det var framtidsrettet politikk. Folk sluttet opp om partiet. Tidvis og stedvis var det nærmest enerådende.

Meningsmålingene nå er sørgelig lesing for Ap. Den siste som Nordlys fikk utført, viste en tilbakegang fra forrige fylkestingsvalg, på 10,7 prosent i Troms, 13,6 prosent i Nordland, og hele 22,6 prosent i Finnmark.

Arbeiderpartiet trenger en Sak med stor S. De får Nord-Norgebanen på et fat nå. Spørreundersøkelsen som Nordlys fikk gjennomført i juli, viste at 3 av 4 velgere i de tre nordligste fylkene sier ja til banen. Kravet har aldri vært så sterkt i moderne tid.

Derfor er det bra at nestleder Bjørnar Skjæran sier til NRK Nordland at partiet går for banen og at et så stort prosjekt som dette trenger et helt annet beslutningsgrunnlag enn det bestillingverket Jernbanedirektoratet har levert.

Når høringsrunden er over, er direktoratets rapport forhåpentligvis kvernet i stykker, med sine overdådige tunneler og broer, som ingen trenger og ingen har bedt om, og som fordyrer prosjektet kolossalt. Rapporten er og blir en virkelighetsflukt ut i nordnorsk geografi.

Skjæran har rett i at Nord-Norge trenger et løft. Det får vi ikke med den nåværende regjeringen. Høyre spilte seg ut over sidelinja da Erna Solberg på et møte i Tromsø kalte kravet om Nord-Norgebane for gammeldags, og at konvoier med førerløse vogntog på veiene, var framtida.  

Skal vi få dette på skinner, sitter Ap med løsningen.

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse