VM i alpint her i Narvik I 2025 vil kunne by på spektakulære bilder. Men kampen om arrangementet blir hard, og Narvik trenger hjelp fra Norges Skifiorbund. Foto: Narvikfjellet As

Det er Nord-Norges tur

Det finnes ingen gyldige argumenter for å gå utenom Narvik og Nord-Norge som VM-arrangør, skriver Nordlys på lederplass.

Torsdag kveld gikk bystyret i Trondheim inn for å sende en VM-søknad i nordiske grener for tredje gang. 57 stemte for, mens ti var imot å sende en søknad om mesterskapet i 2025.

Også Narvik og Lillehammer ønsker å bli VM-arrangør i 2025. I alpint. Hvem som blir norsk kandidat blir klart i løpet av noen måneder.

Det som er helt sikkert, er at Norge ikke har tradisjon om å søke om VM i nordiske grener og alpint samme år. Hva Norge skal søke om, og hvem som får søke, er det styret i Norges Skiforbund som avgjør. Den kommer nok også i løpet av høsten. Valget av vertsby for VM, både i nordiske grener og i alpint, skjer på kongressen til Det Internasjonale Skiforbundet (FIS) i 2020.

Når skiforbundet skal gjøre valget må de se de tre kandidatene under ett. Altså vurdere hvem av Lillehammer, Narvik og Trondheim som har størst sjanser til å få et VM – og hvilket mesterskap som får mest oppmerksomhet utenfor Norges grenser.

Lillehammer har søkt om VM i alpint fire ganger – og tapt hver gang. Dersom FIS hadde ønsket et VM i Mjøs-regionen, hadde Lillehammer fått det for lenge siden. Det beste argumentet til Lillehammer, er et vellykket OL i 1994. Ingen av rennene i verdenscupen de siste årene har vært noen suksess, publikumsmessig.

Trondheim har forsøkt seg to ganger etter at de arrangerte et vellykket ski-VM i 1997. I likhet med Lillehammer er Trondheims beste argument at de har arrangert et vellykket mesterskap tidligere. Hvorfor skal vi søke med kandidater som har søkt flere ganger og blitt vraket?

Verken Lillehammer eller Trondheim kan tilby Det Internasjonale Skiforbundet (FIS) noe nytt i form av TV-bilder.  Narvik kan derimot tilby spektakulære TV-bilder som ingen har sett tidligere. Alpinister som stuper fra fjellsiden, og rett ned i havet. Bilder som TV-seere over hele verden kommer til å elske.

Og så har vi den politiske siden av saken. Det må ikke herske noen tvil om at det nå er Nord-Norge sin tur å arrangere et VM. Hver gang det er snakk om et internasjonalt mesterskap har den nordligste delen av landet blitt vraket. Som oftest er begrunnelsen at man ikke anlegg eller at man ikke har overnattingsplasser nok.

I Narvik har man naturgitte forhold. Fjellene ligger der. Anleggene er bygd – eller bygges. Region rundt Narvik har nok sengeplasser. Og VM i 2025 er noe hele Nord-Norge står samlet og unisont bak. Det finnes ingen gyldige argumenter for å gå utenom Narvik og Nord-Norge. Det forventer vi at Skiforbundet tar konsekvensen av.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse