Annonse
Kommunene fortjener inntektene fra reiselivet og rene fjorder. Det har Nordting forstått, i motsetning til Storting, skriver John Gustavsen. Foto: Colourbox

Nordkapp, Storting og Nordting

Nordting krever blokkering av vegen mot Nordkapp på grunn av Rica-monopolet. Men det fins nok en årsak til aksjon på 71 grader nord.

Kommunene fortjener inntektene fra reiselivet og rene fjorder. Det har Nordting forstått, i motsetning til Storting.

Presidenten i Nordting, Amund Sjølie Sveen (46), krever blokkering av vegen mot Nordkapp. Begrunnelsen er anstendig; dette vil være en korrekt reaksjon på utplyndringa av verdiene som reiselivet i Nordkapp er utsatt for. I Årbok for Nordkapp for 2016 kan du både sikre deg oversikt over nordkappturismens historie, økonomi og kampen som fhv. Ap-ordfører Odd Holmgren (1931-2017) fra 1980 til 1991 sto i for å sikre kommunen inntektene. Han ble til slutt dolket i ryggen av partifeller.

Nordting er ei politisk teaterforestilling med bruk av politisk retorikk, musikk, dans, en hovedtaler og til slutt en vodkaskjenk. Når bevegelsen Nordting krever handling for å overføre turistinntektene til Nordkapp kommune, er årsaken anstendig.

I 1988 forsøkte kommunen å sikre seg rettighetene til drift av anlegg på Nordkapp. Prislappen var sju millioner kroner. Fylkeskommunen avslo finansieringsstøtte. I 1993 ble det innført en todelt inngangsbillett på Nordkapp. Miljøverndepartementet mente med henvisning til Friluftsloven at kommunen ikke kunne kreve andel av inngangsbilletten. Nordkapplatået er nå gjenstand for det som kan minne om pyramidespill; pengesterke aktører stikker til slutt av med seieren. Private investorer har mobilisert for å sikre seg “gullgruven”. I 1997 står Rica Hotels AS som eier av Nordkapp og hotellene på Magerøya. Hotelldirektør Jan E. Rivelsrud kan triumfere. Nordlys dekker saken på en grundig måte 26. august 2017. Oslofamilien har sikret seg eneretten til platået. Rica har tjent hundrevis av millioner, men betaler kun 66 572 kroner i årlig leie. Rivelsrud (78) var på Kapitals 2018-liste Norges 65. rikeste med en formue på 4.000 millioner kroner. Hvor mange av disse millionene han hadde tatt fra Nordkapp, vet vi ikke. Men alene inngangsbilletten for å komme inn på platå og bygning - antakelig stikk i strid med Friluftsloven - er 285 kroner pr. voksen og 95 kroner for barn 0-14 år. Rica leier nå ut nordkappanlegget til Scandic. Tallet på besøkende ca. 280 000 i året. Billettomsetningen har passert 50 millioner. 

Cruiserederne ser profitt og de største av 100 skip tar 3000 turister. Men Hurtigruten ASA stopper hver dag i Honningsvåg. Turisten ombord må ut med 1832 kroner for et besøk. Derfor er det ikke rart at Hurtigruten i samarbeid med en lokal investor vil ha en del av nordkappkaka, bygge hotell og opplevelsessenter på vegen. Millioner kan fort bli til milliarder i vår tid. Men all menneskelig trafikk handler om avføring og søppel. Eksosen fra de store turistbåtene kan ligge som en sky over Sommerbyen 2006. I Honningsvåg kunne ordføreren skryte av det offentlige toalettet som kommunen hadde finansiert. Da jeg besøkte stedet i fjor, manglet toalettpapir.

I to hektiske sommermåneder reiser titusentalls turister i bil, buss og bobil mot Nordkapp. Avfall og søppel følger i sporene. Dette må fastboende og hytteeiere ta seg av. De store investorene kan le både på veg til og fra banken. Rivelsrud økte sin formue med 250 millioner kroner fra 2017 til 2018. Avdøde Frank Aarebrot kommenterte Nordkapp-spillet slik: “Denne avtalen er helt underlig. Så inn i tåkeheimen nordnorsk.(…) hva hadde skjedd om Olav Thon fikk gjerde inn Frognerparken og kreve billettinntekter til seg selv?”

Men nok en stor næring har kastet seg over naturens verdier, og det med kommunens JA.

Lakseoppdrett ble på 1970-tallet sett på som en gunstig næring for lokale aktører langs kysten. Gründeren Harald Volden så muligheter. Volden Group AS startet opp på Skipsfjorden mellom Honningsvåg og Nordkapp. Noen kroner ble lagt igjen, men lakseanlegget er for lengst fjernet. Imidlertid er det noe som ikke er blitt borte, ettervirkningene av ulikt avfall og avføring fra oppdrettsanlegget. Hytteiere og fiskere som kjenner fjorden, kan fortelle at den ikke har tatt seg opp fire tiår etter oppstarten.

Volden Group AS ble i 2006 enig med Grieg Seafood Finnmark (GSFF) i Bergen om fusjon. Millionene tok til å renne inn etter hvert som GSFF kunne okkupere flere og flere fjorder i Finnmark. Håkon Volden - sønn av Harald - kunne gråtkvalt selge arvegodset til Grieg-konsernet høsten 2013. Han fikk 22 kroner for hver av de 1 151 725 aksjene. Per Grieg jr. var nå direktør for selskapets framrykking i Finnmark (iLaks 8. november 2013). 

GSFF har 27 lisenser i fylket, tre anlegg i Nordkapp, i Lafjord, Sardnes og Vedbotn. I alt kan selskapet slakte 33 000 tonn sløyd vekt i fylket. Med en pris på ca. 70 kroner pr. kilo blir det milliarder av slikt. Jan Olsen fra SV i Nordkapp regnet 12. oktober 2016 ut at eierne fra Bergen tok inn et overskudd på 350-400 millioner kroner pr. år. En septembernatt i 2017 kom så GSFF til Vedbotn. Resultatet er tydelig etter knapt to år, nye titalls millioner til GSFF. Sjø-arealavgift til Nordkapp: kr. 0,- Lokale fiskeplasser er alt ødelagt. Torsk og sei som har beitet nær anlegget, er overvektig og syk.

Per Grieg jr. (62) som styrer oppdrettsdivisjonen, økte sin formue fra 2050 til 2 600 millioner kroner fra 2017 til 2018. Men de lokale fiskerne må langt ut Porsangerfjorden for å hente levebrødet. Overgrep? Vedbotn er et sjøsamisk område, og framferden i strid med ILO-konvensjonen 169, FNs urfolksdeklarasjon om sivile og politiske rettigheter og EU-Vanndirektivet.

Langs E-95 møtes Nordkapp og Porsanger kommune. Der er vegen  velegnet for sommeraksjon som følge av den kolonipolitikken som lokalbefolkning og miljø er utsatt for. Kommunene fortjener inntektene fra reiselivet og rene fjorder. Det har Nordting forstått, i motsetning til Storting. Sjølie Sveen er en åndelig slektning av Marcus Thrane (1817-1890) som i sin tid tok opp store ting i det opprørske Lilletinget.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse