Annonse

Nordkapp trenger forsoning

Nordkapp er blant enkeltkommunene hvor Ap gikk mest tilbake ved kommunevalget denne uken. Ap gikk tilbake med hele 34%, til en oppslutning på 17%. Dermed er over 70 år med sammenhengende Ap-styre slutt.

SV og Senterpartiet fikk 66,7% av stemmene – altså to tredjedeler. En annen ting som er verdt å merke seg, er at valgdeltakelsen i Nordkapp var svært høy.

Det er dermed ingen tvil om at valget var et mobiliseringsvalg - mot Arbeiderpartiet og deres standpunkt om å privatisere Nordkapplatået, en av Norges aller fremste naturbaserte destinasjoner for reiselivet. I årevis har Rica-konsernet kunne høste inn superprofitt fra dyre inngangsbilletter til platået, der Rica har bygd et hotell med enerett til næringsvirksomhet.

Velgerne har altså gitt klar beskjed om at den linjen Arbeiderpartiet valgte, ikke hadde et flertall bak seg i kommunen. 

Nordkapp må likevel gå videre. Da er det ingen god ide å gjennomføre et ekstraordinært kommunestyremøte for å hindre at folkeviljen i Nordkapp vinner frem. Arbeiderpartiets avtroppende ordfører Kristina Hansen åpner for at det er det sittende kommunestyret som skal behandle klagene på vedtaket, og det er selvsagt for å sikre at utfallet blir det samme som sist.

Hun begrunner dette med at hun «ser det som rimelig at det er de representantene som er klaget inn som behandler klagen». Det virker ikke spesielt logisk, og det er heller ikke spesielt demokratisk.

Feilnavigeringen i Nordkapp-saken påførte ikke bare Nordkapp Arbeiderparti et alvorlig banesår, saken fikk også stor nasjonal oppmerksomhet. Det ble derfor en av sakene som bidro til å svekke tilliten til partiet i nord.

Begge parter i konflikten må nå ha et felles mål om forsoning. Fiendskap og bitterhet må ikke få ta overhånd i en kommune der man er nødt til å leve videre sammen. Men bør huske at Norge følger nøye med. En krangel som aldri tar slutt gjør ikke Nordkapp til et mer attraktivt sted.

Hvis man ikke respekterer ulike syn i en sak, gjør det sårene i Nordkapp mye dypere enn de behøver å være. Det er viktig å huske at de som har engasjert seg i debatten, på begge sider, har Nordkapps beste i tankene.

Men å sette flertallets vilje til side, og avgjøre saken med å kalle inn til ekstraordinært kommunestyremøte, er et dårlig bidrag til å dempe en opprivende konflikt.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse