Annonse
NYTT UNIVERSITET: Nord Universitet har fått store problemer med kvaliteten etter sammenslåingen mellom tidligere Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nord-Trøndelag i 2015. Bildet er fra hovedcampus i Bodø.

Nordland har ikke noe behov for å reise nordover

Markedene og mulighetene for Nordland er i retning sør.

Trøndere kan tas til inntekt for så mangt, men jeg tviler på at de blir med på et spill der målet er å utrydde Nord Universitet.

Det står i en smule kontrast til politisk redaktør Skjalg Fjellheims siste kommentar i Trønderdebatt.

Der skriver Fjellheim blant annet: Man kan skape en sterkere akse mellom Norges teknisk vitenskapelige universitet og Norges arktiske universitet.

Da kan man bygge noe som er sterkt for Norge.

Og da kunne man også unngå at man skaper svakere utdanninger enn trønderne og nordlendinger fortjener, slik man har fått gjennom det ulykkelige ekteskapet mellom Høgskolen i Nord-Trøndelag (Hint) og et lite universitet i Bodø.

Fjellheim fortsetter med at: Kan Trøndelag og Nord-Norge være bekjente av at man i fellesskap er ansvarlig for det kvalitetsmessig svakeste universitetet i Skandinavia?

Kan man håpe at Trøndelag og Nord-Norge tar ansvar, og sammen med eierne, altså Kunnskapsdepartementet, forsøker å få til en løsning? Rektoren ved UiT i Tromsø har strukket ut en redningsplanke og satt døren på gløtt for Bodø. Kanskje rektoren ved NTNU i Trondheim kunne gjøre det samme for Nord-Trøndelag?

Jeg kan også si æ e trønder æ. Oppvokst i Trondheim, bosatt i Bodø fra 90-tallet og med svigerforeldre på Senja. Og det er lenger nord enn sørover dette landet. Ikke minst i forhold til samarbeid. Nordland har alltid hatt en god dialog med Trøndelag og i særdeleshet det gamle Nord-Trøndelag.

Selv den ulykksalige saken om flyttingen av flybasen fra Bodø til Ørlandet, spikret ikke igjen de dørene. Riktignok skal Fjellheim ha rett i at kombinasjonen Nord Universitet og Høgskolen i Nord-Trøndelag er et underlig ekteskap, framtvunget av mangel på potensielle ektefeller, dårlig økonomi og forferdelig mye geografi.

At Nord bare hadde Høgskolen i Narvik som alternativ til HINT – visste alle før staten startet tvangsektingen.

Dårlig økonomi er en politisk prioritet der ikke minst UiT i mange tiår har nytt godt av en formidabel statlig satsing. Hadde Nord Universitet hatt noe som var i nærheten av økonomien til UiT, ville det neppe vært slik at universitetet vaklet. Når det gjelder geografi, er det særdeles lite å gjøre med den.

Nordland har heller ikke noe behov for å reise nordover. Markedene, mulighetene for ungdommen, ferielandene og alt av byråkrati og toppolitikere er i retning sør.

Våre mange turer til Senja, minnet meg alltid om at Nord-Norge er så langt både fysisk og mentalt, Og at dette ikke er en landsdel – det er større enn som så. Skjebnen til undervisning i det lengste fylke i landet ligger heller ikke i Trondheim og i hvert fall ikke i Tromsø.

Det er godt mulig det står en dør på gløtt i ishavsbyen, men hvordan kan man stole på at det ikke er en dør som fører oss rett ned i kjelleren?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse