Annonse
Håvard Klemetsen er en nordnorsk idrettsutøver i toppsjiktet. Men landsdelen har få slike, i forhold til folketallet. Hvorfor er det slik?

Er nordlendinger dårlige i idrett?

I forhold til folketallet ser vi at Nord-Norge er underrepresentert i den norske delegasjonen til årets sommer-OL. Er dette tilfeldig? Evner vi ikke å få frem nordnorske toppidrettsutøvere som kan konkurrere mot de aller beste?

Langrennsutøvere og skiskyttere flytter til Lillehammer eller Trondheim for å hevde seg i sine idretter fordi de ikke har gode nok treningsforhold nordpå.

Det endelige uttaket til Sommer-OL og Paralympics i Rio er klart. Av 62 OL-utøvere er to fra Nord-Norge: Susann Bjørnsen fra Setermoen Svømmeklubb og Signe Marie Fidje Store fra Bryteklubben Tana. Som nordlending skulle jeg ønsket flere deltakere fra vår landsdel. Situasjonen er litt bedre når det gjelder Paralympics. Av de 23 utøverne som deltar i Paralympics er tre fra Nord-Norge: Adam Ismael Wenham (Tromsø Svømmeklubb), Anne-Cathrine Krüger (Mo Pistolklubb) og Sonja Tobiassen (Kalotten Miniatyrskytterlag). Ann Cahtrin Lübbe representerer Hammerfest Rideklubb, opprinnelig kommer hun fra Stange i Vestfold.

Dersom vi bruker 10 % -regelen (nordlendinger utgjør ca. 10 % av Norges befolkning), ser vi at Nord-Norge er underrepresentert i den norske delegasjonen til årets sommer-OL. Er dette tilfeldig? Evner vi ikke å få frem nordnorske toppidrettsutøvere som kan konkurrere mot de aller beste? Dersom dette stemmer så må vi spørre oss hvorfor det er slik, som kommentator Per Torbjørn Jystad gjorde i Avisa Nordland i forrige uke.

Ser vi til Trøndelag, så ser vi at trønderne er våre suverent beste vinteridrettsutøvere. I Vinter-OL har trønderne vunnet 75 medaljer av Norges 329 medaljer siden starten i Chamonix i 1924. Trønderne har tatt 23 prosent av Norges totale OL-medaljer. Enda mer imponerende er det hvis vi ser på de tre siste OL-ene. Her har trønderne vunnet 30 av Norges 68 medaljer. Dersom Trøndelagsfylkene hadde vært en egen nasjon, så hadde de vært nr 12 på nasjonsstatistikken. I tillegg har trønderne vunnet 16 medaljer i Sommer-OL, og har dermed vunnet totalt 91 OL-medaljer.

Trønderinnsatsen er enda mer imponerende når vi ser på Ski-VM. Siden starten i 1925 har trøndere vunnet 117 av Norges 324 medaljer (36 %). Hvis vi ser på de seks siste VM-ene (2005-15) har trønderne vunnet 65 av Norges 106 medaljer. Det er hele 61 prosent av Norges totale medaljefangst. Ingen andre landsdeler kan vise til slike resultater.

Hva er det som gjør at trønderne er så gode, og nordlendingene ikke når opp i denne oversikten? Det er neppe noe feil med genene hos oss nordlendinger. Idrettshistoriker Tom A. Schanke, som har utarbeidet medaljestatistikken, påpeker at det fysiske utgangspunktet er det samme for utøvere fra hele landet. Det er ikke snakk om at trøndere er «supermenn» og «superkvinner», selv om de har Marit Bjørgen og Petter Northug jr. Deres resultater kommer av mye trening og riktig trening.  Det er tydelig at man i Trøndelag har mange dyktige trenere, ledere og frivillige som tar i mot og følger opp de som starter med idrett i ung alder. Dette skaper gode idrettsmiljøer, som legger grunnlaget for en enestående prestasjonskultur.

Vinnerkultur er ikke noe som kommer av seg selv. Den bygges over tiår, og fordrer at kompetansemiljøer og ressurser evner å finne hverandre og ikke minst drar i samme retning over tid. Dette er noe de åpenbart har fått til i Trøndelag. Hva må vi i Nord-Norge gjøre for å utvikle utøvere som kan hevde seg med de beste i verden? Oympiatoppen Nord-Norge er etablert og er godt i gang med å bygge opp kompetanse og prestasjonskultur i de tre nordligste fylkene

Videre må det bygges idrettsanlegg. Det er ikke hyggelig å lese at Tromsøs paralympics-utøver Adam Ismael Wenham må flytte til USA i sommer fordi Svømmehallen på Stakkevollan er stengt for vedlikeholdsarbeid samtidig som kapasiteten på Alfheim er sprengt. Langrennsutøvere og skiskyttere flytter til Lillehammer eller Trondheim for å hevde seg i sine idretter fordi de ikke har gode nok treningsforhold nordpå.

Satsingen på anlegg i nord er viktig og må fortsette med økt styrke. Etterslepet er stort og idrettsanlegg må bygges i samarbeid mellom idrettslag, kommuner og nasjonale tilskuddsordninger som tippemidlene. For idretten er det viktig at vi har utøvere som markerer seg internasjonalt. Det inspirerer og bidrar til rekruttering til idretten, som er så viktig for fysisk og mental helse, trivsel, samarbeid og integrering.

Jeg ønsker våre nordnorske utøvere lykke til i sommerens OL og Paralympics i Rio, og håper de får selskap av flere nordnorske toppidrettsutøvere i fremtidens OL, VM og EM.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse