Fra ordinasjonsgudstjenesten i Nordreisa kirke som omtales i innlegget. Fungerende sogneprest ble aldri beordret til å delta, påpeker biskop Olav Øygard og prost Karl Johan Bjørge. Foto: Ola Solvang

Nordlys med alvorlige faktafeil om ordinasjonsgudstjenesten i Nordreisa

På Nordlys’ nettavis ble det 21. september lagt ut en artikkel vi ser oss nødt til å kommentere. Saken gjelder ordinasjonsgudstjenesten i Nordreisa kirke 23. september.

I artikkelen forekommer det alvorlige faktafeil som rammer en av våre medarbeidere sterkt. Den første alvorlige feilen går på at det i artikkelen hevdes at menighetsrådet har pålagt fungerende sokneprest å møte i ordinasjonsgudstjenesten. Menighetsrådet har ikke gitt slikt pålegg, og har heller ikke mandat til å gjøre det. Dette presiserer iflg artikkelen intervjuobjektet overfor journalisten, og er av biskop etter publisering igjen presisert overfor journalisten.

Den andre alvorlige faktafeilen går på journalistens bruk av menighetsrådets faktiske vedtak. Vedtaket, som siteres i artikkelen, er som følger: «Vi forventer at [soknepresten] er deltaker i denne sentrale og gledelige begivenheten for kirka i Nordreisa.»

I artikkelen blir dette til følgende: «Menighetsrådet vedtok nylig å pålegge sognepresten å være til stede. Han har imidlertid ingen planer om å etterkomme denne ordren.»

Nordlys.no står fritt i å spekulere i både det ene og det andre i sine artikler, det legger vi oss ikke bort i. Vi reagerer imidlertid sterkt når vår medarbeider i artikkelen beskyldes for å ikke etterkomme ordre. En slik ordre eksisterer bare i journalistens hode, og artikkelen bryter derfor klart med Vær Varsom-plakatens ledd 4.1 og 4.4. Det er ikke tillitsvekkende, og det tjener ikke mediehuset Nordlys til ære at artikkelen fortsatt ligger ute med faktafeil.

Vær Varsom-plakaten:

  • 4.1. Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon.
  • 4.4. Sørg for at overskrifter, henvisninger, ingresser og inn- og utannonseringer ikke går lenger enn det er dekning for i stoffet. Det er god presseskikk å oppgi kilden når opplysninger er hentet fra andre medier.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse