Annonse
Nordlys sin dekning av Arctic Center-saken har nesten utelukkende bestått av innlegg for anlegget. Jeg har til gode å lese en artikkel undertegnet Nordlys, der de negative konsekvensene av en hyttelandsby i myra på Finnheia, skriver Sigrid Bjørnhaug Hammer. (Foto: Privat)

Det er Nordlys som bør roe ned

Hvorfor ber Nordlys Finnheia-folket om å gå stille i dørene, når de selv har slamret i dem siden april?

Lederen i Nordlys søndag 27. september gjorde meg usikker på om jeg skulle le eller gråte. Jeg tror jeg landet på det siste.

Lørdagen som var sto medlemmer av gruppa «bevar Finnheia» på Stortorget i Tromsø, der de serverte vafler med blåbær plukka på Finnheia, fortalte lokale eventyr, og – skrev takkekort til Arbeiderpartiet som samme uke hadde landet på et nei til Arctic Center, etter lange diskusjoner og debatter innad i partiet.

På lederplass dagen etter ber Nordlys dem roe ned. «At det er ulike syn i en sak skal man ha respekt for», «Det kan nok være lurt av Finnheia-aksjonen å gå stillere i dørene», og «Det er et bakteppe som kaller på ansvarlighet og modenhet, ikke en opptreden som skaper enda skarpere fronter», er noen av utsagnene avisa kommer med. Lederen mener også saken har blitt overdrevet, og har endt opp med en «være eller ikke-være-sak» for Tromsø, før hen anbefaler å dempe retorikken for å unngå mer splittelse i Tromsøpoltikken. Men hvorfor ber Nordlys Finnheia-folket om å gå stille i dørene, når de selv har slamret i dem siden april?

Nordlys sin dekning av Arctic Center-saken har nesten utelukkende bestått av innlegg for anlegget. Jeg har til gode å lese en artikkel undertegnet Nordlys, der de negative konsekvensene av en hyttelandsby i myra på Finnheia, både med tanke på klimagassutslipp, naturødeleggelser og reindrift vies en tanke. Sånn sett, kan lederen leses som et innlegg skrevet av en skikkelig dårlig taper.

At det er viktig å ha respekt for ulike syn i en sak, og at man bør unngå enkelte typer retorikk, det er jeg helt enig med nordlys i. Derfor ble jeg lei meg når politisk redaktør Skjalg Fjellheim i april forsøkte å herske over Arbeiderpartiets unge kommunestyregruppe ved å bruke det å være AUFer som symbol på noe negativt, og skrev at Arbeiderpartiet tok ladegrep for å skyte Tromsø i foten som en metafor på en poltikk han var uenig i. Eller når kommentator Tone Angell Jensen påstår at det er full krig og selvskading i Tromsø Arbeiderparti, og at ordføreren har fiender i egen kommunestyregruppe som forsøker å velte han.

Det brukes ord som «sicilianske tilstander», det harseleres med felte tårer, AP-politikere beskyldes for å ha et behov for å fremstå som ofre i det som skal ha vært en total ugrei oppførsel fra ordføreren under et møte i kommunestyregruppa, og nei-tilhengerne i partiet beskyldes for å ha et ønske om «å ta de rike». Jeg tror ikke det trengs fler eksempler for å vise til hvem som har brukt ugrei retorikk og har skapt skarpe fronter.

At søndagens leder i tillegg presterer å påstå at engasjementet i saken har gjort den større enn den er, og at dette ikke er en være-ikke være-sak for Tromsø, det fikk meg til å gni meg i øynene for å se om jeg leste rett. For er det omså noen som har fått Arctic Center-saken til å fremstå som akkurat det, så er det Nordlys. Det er Nordlys som har omtalt det som katastrofe å si nei til et overdrevet antall arbeidsplasser i Håkøybotn, som har spådd reiselivsnæringas undergang uten vintersportanlegget, og som har skapt en forventning om at Arctic Center er det som skal redde Tromsø kommune ut av den økonomiske krisa.

På onsdag skal reguleringsplanen for hyttelandsbyen på Finnheia opp på nytt. Arbeiderpartiet har brukt partidemokratiet sitt, hatt en god diskusjon og landet på et nei til planen. Bevar Finnheia-gruppa har på særdeles saklig vis, engasjert seg stort i saken, og debatten har skapt et enormt engasjement i hele byen. Jeg tror ikke at vafler og postkort skaper splittelse. Det tror jeg stygg retorikk og fiende-skapelse gjør. Og der bør Nordlys ta mye av den uheldige æren.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse